Тя, звездата

Ракът на шийката на матката – как да се предпазим?

21.01.2008г. / 09 14ч.
Вергиния Генова
Ракът на шийката на матката – как да се предпазим?

Доц. Валерианова работи в областта на онкологията от 25 години. Почти целия й професионален път е преминал в Националния онкологичен център, понастоящем Специализирана болница за активно лечение по онкология, София.

Има множество краткосрочни и дългосрочни специализации във водещи институти и болници в Унгария, Русия, Дания, Англия и САЩ.

Участва в разработването и провеждането на няколко национални и международни научни проекти в областта на онкологията и общественото здраве.

Автор и съавтор е на над 100 български и международни научни публикации, монографии и изяви. Национален представител е за България в Балканския съюз по онкология и секретар на Българската национална асоциация по онкология.

Понастоящем тя е и ръководител на Българския Национален раков регистър.

Защо месец януари е избран да бъде домакин на европейската седмица на борбата с рака на шийката на матката?
За първи път в България, по инициатива на Българската асоциация по онкогинекология и Националния раков регистър се провежда Европейска седмица за предпазване от рак на маточната шийка от 20 до 26 януари 2008 г., под патронажа на председателя на Народното събрание. В организацията и провеждането на това събитие активно се включиха и компаниите GlaxoSmithKline и MSD. Седмицата се провежда през януари, за втори път в Европа, по инициатива на Европейската асоциация за борба с рака на маточната шийка, която е избрала и времето за провеждането й. Радвам се, че тази година и България се присъедини към това европейско събитие.

Как се отбелязва тази седмица в България?
За провеждането на първата за България Европейска седмица за предпазване от рак на маточната шийка беше сформиран организационен комитет, с председател д-р Нигяр Сахлим, член на Групата за Парламентарен консенсус за борба със социално значимите заболявания. По време на седмицата се предвижда провеждането на работна среща в Народното събрание с участието на народни представители, водещи експерти в областта на медицината, представители на мисията на ООН за България, Президентството, Министерския съвет, Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, Националната здравноосигурителна каса и неправителствени организации. На тази среща ще се обсъждат въпроси, свързани с разпространението на рака на маточната шийка в България, основни проблеми при заболяването и начините за тяхното решаване. Участниците в срещата ще обсъдят и гласуват приемането на Меморандум за ефективна профилактика на рака на маточната шийка. Работната среща ще се последва от пресконференция за журналисти. Предвиждат се също така интервюта и публикации на водещи специалисти в телевизията, радиото и печатните издания. Вече има поставени билбордове за седмицата на Орлов мост и Софийския университет. Целта на кампанията е българската жена да получи повече информация за рака на маточната шийка и как може да се предпази от него. Надявам се и вярвам, общите усилия на политици, медицински специалисти и общественици да доведат до предприемането на ефективни действия за профилактика на това заболяване.

Какво представлява всъщност ракът на шийката на матката?
Ракът на маточната шийка е злокачествено заболяване, което се развива в шийката – част от матката, която е отворена към влагалището. Ракът се развива, когато клетките на маточната шийка покажат отклонения от нормата и растежът им излезе извън контрол. Като всяко злокачествено заболяване и ракът на маточната шийка има способността да прониква в околните тъкани и да се разпространява по цялото тяло чрез кръвния поток или лимфната система. Този процес се нарича метастазиране.

Какви са първите му симптоми? Как и кога една жена разбира, че е болна?
Обикновено ракът на маточната шийка расте бавно. Преканцерозните изменения и ранния рак на маточната шийка може да протичат, без да причиняват болка или други изявени симптоми. Ето защо е много важно редовно посещение при специалист -гинеколог и вземането на цитонамазка (процедура, при която клетките от маточната шийка се гледат под микроскоп за изменения). При напредване на заболяването може да се появят един или няколко от следните симптоми – необичайно кървене от влагалището (което може да бъде между два нормални месечни цикъла, кървене след полов контакт, кървене след менопауза и др.), засилване на вагиналното течение, болка в областта на малкия таз и по време на полов контакт. Трябва да се има предвид, че много често, обикновени инфекции или други здравни проблеми могат да причинят същите симптоми. Ето защо е много важно редовното посещение при специалист.

Какви са процедурите, за да се установи този вид рак и защо към момента няма задължителни безплатни профилактични прегледи за българските жени?
Ако жената има симптоматика или резултатът от цитонамазката показва отклонения от нормата, лекуващият лекар ще прецени какъв метод може да се приложи, за да се уточни или постави диагнозата. Най-често се прави повторна цитонамазка, изследване за човешки папиломен вирус (HPV – най-честият причинител на рака) или по-подробно изследване на маточната шийка. Това става със специален апарат, наречен колпоскоп (специален микроскоп), с помощта на който се прави оглед отблизо на шийката. Тази процедура не причинява допълнителен дискомфорт, тъй като уредът остава извън влагалището. Ако лекарят забележи отклонения от нормалния колпоскопски образ, той може да вземе малко парченце тъкан от шийката. Този метод се нарича биопсия. Материалът се изпраща в лаборатория и се изследва под микроскоп. В зависимост от резултата от изследването лекарят ще прецени по-нататъшното поведение или лечение.
Задължителните профилактични прегледи са част от т. н. Национална програма за организиран масов скрининг. Тъй като в България скринингът за рак на маточната шийка не е въведен задължително, затова и профилактичните прегледи не са такива.

В какъв стадий трябва да бъде открит рака на шийката на матката, за да бъде проведено своевременно успешно лечение и да се запази животът и здравето на жената?
Колкото по-рано се открие рака на маточната шийка, толкова по-успешно ще бъде лечението. Своевременното откриване на рака, в най-ранните му стадии и правилно проведеното лечение водят до почти сто процента излекуване. Още по-добре е ако се открият и лекуват онези преканцерозни изменения и състояния, които могат да доведат до рак.

Как се лекува ракът на шийката на матката понастоящем в България?
Ракът на маточната шийка най-често се лекува оперативно. Други методи на лечение са лъчетерапията и химиотерапията. Понякога се налага да се приложи повече от един метод на лечение, но това се преценява от екип специалисти, които в зависимост от състоянието и стадия на заболяването изготвят диагностично-терапевтичен план на поведение. Независимо от проведеното лечение всяка жена с доказан рак на маточната шийка трябва да се диспансеризира и да се проследява периодично – в началото всеки месец, после на три и шест месеца и т. н., докато е жива.

Каква е статистиката към момента в България? Колко жени са заболели и колко от тях са излекувани?
Данните от Националния раков регистър показват, че ежегодно с рак на маточната шийка в България се диагностицират над 1000 жени, а смъртните случаи са около 350 на година. Изходът от лечението зависи, както вече казах по-горе, от общото състояние на организма, стадия и характера на рака, придружаващите заболявания и други фактори, които оказват влияние върху лечението и прогнозата.

На каква възраст основно са пациентките с това заболяване?
Най-засегната възрастова група е на 40-49 годишните, но през последните години зачестяват случаите с рак на маточната шийка и след 30-годишна възраст.

Заговори се за ваксина, която би неутрализирала вируса, който е причинител на този бич за съвременните жени. Достъпна ли е в България и на каква цена?
Понастоящем съществуват ваксини, които могат ефективно да предпазят от двата най-чести типа на човешкия папиломен вирус (HPV), тип 16 и 18. Едната от ваксините предпазва също от HPV 6 и 11, които причиняват повечето случаи на генитални брадавици (остри кондиломи). Ваксините са достъпни в България. Те се прилагат като три последователни мускулни инжекции (по схема) в продължение на 6 месеца. Общата цена и за трите апликации е около 800-900 лв. По-подробна информация може да получите от фирмите, които внасят тези ваксини в България.

На каква възраст трябва да се постави тази ваксина, за да е ефективна и има ли гаранция, че ваксинираната жена няма да се разболее никога от този вид рак, както и няма да има негативни странични ефекти?
Ваксините предпазват от HPV инфекция, която се е появила за първи път. Те предпазват в най-голяма степен, ако се приложат преди започване на полов живот. Този вирус се среща много често и жените се инфектират с него скоро след първия сексуален контакт. Поради това, ваксините са по-малко ефективни при тийнейджъри или жени, които са полово активни. Специалистите в България препоръчват ваксинирането при момичета на възраст над 9 години. Ваксинирането срещу HPV намалява риска от рак на маточната шийка, но не го елиминира. Дори да сте се ваксинирала, изключително важно е да продължите с редовния, ежегоден профилактичен преглед на маточната шийка. Приложението на ваксини води до предпазване от заболяване, причинено от тези типове, които се съдържат във ваксината поне 5 години. Засега, до този период са проследени жените в провеждащите се понастоящем клинични проучвания. Достъпните ваксини показват, че са безопасни в клинични изпитвания, като дават само минимални реакции, типични за всяка ваксина – подуване, сърбеж, зачервяване на мястото на инжектиране, гадене и замайване). HPV ваксините не се препоръчват при бременни.

Има ли шанс тази ваксина да стане безплатна и да влезе в задължителния имунизационен календар?
Това зависи от волята и решението на Министерство на здравеопазването, в зависимост от средствата, с които разполага държавата за профилактика.

Има ли начин да се предпазим от този вид рак без ваксина?
Данните от научни проучвания показват, че около 70-80% от случаите с рак на маточната шийка се дължат на инфектиране с HPV. Освен този вирус, като рискови фактори за заболяването се сочат възраст след 40 години, множество сексуални партньори и безразборните полови контакти, тютюнопушенето, многото раждания с разкъсване на маточната шийка и др. Както сами виждате, освен ваксинирането, културата на половото общуване е от съществено значение за заболяване от рак на маточната шийка.

Вярно ли е, че оралните контрацептиви също може да се разглеждат като рисков фактор за рака на шийката на матката?
Има противоречиви данни за използването на орални контрацептиви и рак на маточната шийка. Съобщава се, че продължителното им използване (повече от 5 години) може да повиши риска за заболяване при жени, които са инфектирани с HPV.

Ранното започване на полов живот увеличава ли опасността от появата на този вид рак?
Смята се, че колкото по-рано започне половият живот, толкова е по-голяма вероятността за инфектиране с HPV и поява на рак на маточната шийка. В развитите страни има специални консултации, които подготвят момичетата за половия живот, дават съвети за предпазване от инфекция или забременяване. Добре е преди този период всяко едно момиче да се посъветва с лекар-специалист и да прочете малко литература по този въпрос, която понастоящем е достъпна на българския пазар.

Известно е, че този вид вирус се предава по полов път и как в съвременната култура, където промискуитетът е почти неизбежен младите жени биха могли да се предпазят? Презервативът достатъчен ли е като предпазна мярка?
Освен при полов акт, вирусът може да се предаде от човек на човек и при всеки кожен контакт. HPV е много чест и повечето възрастни хора се заразяват с него в някакъв момент от живота си. Презервативите са много ефективни за предотвратяване на инфекции, предавани по полов път, но те не са толкова ефективни за предотвратяване на зараза с HPV, защото той може да се открие върху кожата, която не е покрита от презерватива.

Какво бихте препоръчали на българката, за да се предпази от рака на шийката на матката?
Това, което бих препоръчала е ваксиниране преди започване на полов живот и редовни профилактични прегледи при специалист след започване на полов живот, независимо от възрастта. Културата на половото общуване и избягването на вредните навици, като тютюнопушенето, също са от значение за предпазване от рак на маточната шийка.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Аз ( преди 7 години )
Какви ваксини,какви глупости? Това е болестта на ***.Всичките,дето са болни от това,са имали по 10+ гаджета.Нормалните момичета,които не водят безразборен полов живот,нямат такива проблеми.Подбирайте си партньора и нека той да е бъдещ съпруг.Правете секс само с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
silviya ( преди 11 години )
emi tam pi6e za vaksinata 4e struva ot 800 do 900 lv ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
aksinia ( преди 11 години )
imam 3 da6teri na vazras mejdy 21 22 24 a iskam da si zakypia vaksina za raka na 6ikata na matkata no niamam prestava kolko struva pitam kolko e edna vaksina molia da mi odgovorite
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
stela ( преди 11 години )
skapa desi 4oveskia papiloma virus nama lekuvane podsilvai zdravo imunnata sistema tova nie spasenieto az sasto go imam,imam i napravena konizacia xodi redovno na pregledi i zdravo vitamini.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Десислава ( преди 11 години )
Здравейте!Искам да попитам как бих могла да намеря координатите Ви,защото имам вируса от известно време и не мога да го изхвърля още.Моля Ви,помогнете,защото вече започвам да се отчайвам..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 0 rate down comment
Георги ( преди 11 години )
Изключително ценна профилактика и лекуване може да прави всяка жена чрез промивка на влагалището, със собствената прясна и още топла урина. Урината подържа идеална микрофлора във влагалището и предпазва от всякакви възпаления, течения и др. под. Нещо повече, концентрирана чрез изваряване до близо 1/4 от първоначалният обем урина, лекува ерозия на матката, възпаление на яйчниците и Миома. Петров - Натуропат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
stela ( преди 11 години )
ralica,nama da goxvane rak sas sigurnost,no stom jenata ima rak nasiikata zna4i nai veroiatno ima 4oveaskia papilomen virus.taka 4e neka polzva predpazni merki.tonama garancia koi na kogo e lepnal papilomata no pone pri majete se izavava kato kojno zabolavane s vansni belezi a jenata si go otnasa soleno.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Ralica ( преди 11 години )
interesuvame ako maj ima polov akt s bolna jena ot pak na matochnata shiika kakvi shte badat posledstviqta za nego?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
Мили момичета, преди да се лекувате с традиционната медицина, посетете д-р Григор Желязков. Опитайте с билките и поставянето на скалидка чесън завързана в марля с конец и потопена в зехтин - 2 пъти седмично за през нощта, ползвайте тампони с мед и приложете онова, което ща той ще ви каже за повишаване на имунитета ви и много от вас ще имат здрава полова система и организъм! Телефонът на д-р Желязков, който спаси майка ми от операция на огромни миоми е 02 929 07 05.У
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
stanislava ( преди 11 години )
moita konizacia mina.karcinoma in situ izrazan do zdravo.olekna mi nai setne.klinika ivan rilski stara zagora,nai ve4e doktor stefan buzalov.tova e mastoto i 4oveka za jeni s diagnoza kato moita.pojelavam na vsi4ki s takav problem uspex.ne propuskaite i godina bez citonamazka,ta moje da spasi jivota vi.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар