Тя, звездата

Петя Драганова: Досега плетях сама

27.07.2009г. / 09 06ч.
Ивет Лолова
Петя Драганова: Досега плетях сама

“Аз съм Петя от “Плетенето” – така кратко се представи Петя Драганова – жизнерадостна 25-годишна млада дама, с която се запознах на Световния ден на плетене на открито, който се проведе в София на 13 юни. Плетенето е нейно хоби, благодарение на което тя списва свой блог. Ето какво разказа Петя специално за Az-jenata.bg :

\n

Кой ви научи да плетете?
Научих се да плета от моята баба, традицията си е традиция – няма как да се избяга от нея. Когато бях още ученичка, през летните ваканции, когато нямаше още компютри, телевизия и лятото беше дълго и с дворни игри, хващах куките под търпеливото ръководство на баба ми.

\n

На една или на две куки плетете?
Плета главно на две куки – шалове, ръкави, пуловери, покривки за легла – по-големи са като проекти, но стават много ефектни. На една кука още не съм се научила, но в близко бъдеще смятам да го направя.

\n

Чувствате ли се модерна като носите ръчно изплетени дрехи и аксесоари?
Да, разбира се! Навремето нашите баби са плели повече, защото не е имало толкова много промишлени стоки. В момента има всякакви модели, които не са класически. Преждите са в много свежи и модерни цветове.

\n

Има ли мода в преждите?
Има и в моделите, и в цветовете.

Сега какво е модерно
?
Не съм чак такъв експерт, но каквото е модерно в текстилната мода, същото е при плетките и преждите – пайети, мъниста, реснички. Забелязва се едно завръщане към плетените и естествените материи.

\n

Какво ви дава плетенето?
Съвсем друго е усещането, когато облечеш нещо свое, което не си отишъл да го купиш наготово. Едновременно се чувстваш уникален, модерен и удовлетворен, че това, което си направил е твое дело.

\n

Колко време ви отнема изплитането на тези ръкави? (които носи в момента)
Не засичам време, плета, когато мога и когато имам желание. Различно е, хубаво е, че нямаш краен срок, но има едно вътрешно бързане – по-скоро да видиш крайния резултат.

\n

Какво обичате най-много да плетете?
Шалове – бързо се плетат – месец или по-малко и са много модерни.

\n

Подарявате или продавате?
Подарявам много на приятели.

\n

С кого плетете? Сама или се събирате с някого?
Досега плетях сама, но след този форум сигурно ще се събираме. Искаме да организираме клуб, където веднъж месечно да се събираме и да обменяме идеи, защото винаги е по-приятно, когато са повече хора.

\n

Сега с какво се занимавате?
Завършила съм Техникум по обществено хранене, в момента пиша две готварски книги – за лесно готвене и готварска книга за мъже.

\n

Разделям се с Петя от “Плетенето” с уговорката пак да се срещнем, за да ни разкаже този път за готварските си страсти и готварските книги.

\n

Още по темата:

Чудеса от прежди и плетки

Плетене – то било лесно

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
vanq ( преди 11 години )
bravo na tova momiche.da prodajhava vse taka s takova jelanie.jelaq da se zapoznaq s neq iako sa osnovali klub da se prisaedena.az sahto obicham da pletq.ako moje neini kordinati.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар