Тя, звездата

Йоана Петрова: Любовта е ключът към всички врати

29.03.2010г. / 09 49ч.
Джадала Мария
Йоана Петрова: Любовта е ключът към всички врати

Йоана Петрова е млада дама, чиято страст към кулинарията я вдъхновява да започне свой кулинарен блог. Като всеки млад човек тя обича да пътува, да излиза с приятели, да пазарува, да чете, и естествено да се рови в интернет. Ето какво сподели тя за своята най-голяма страст и за себе си в личен план специално за Az-jenata.bg.

Как се зароди идеята за блога Ви и как се съчетава той с професионалните ви ангажименти?
Винаги ми е харесвало да приготвям храна за мен и семейството ми. Но след като започнах да чета списание “Меню” видях, че храната може да придобие и друг облик, освен ежедневната нужда от енергия. Започнах да използвам нови за мен подправки и продукти и това ми хареса. Хареса се и на семейството и на приятелите ми, които ми подхвърлиха идеята за кулинарен блог. Но най-големият принос за това е на моя годеник Валентин. С него заедно започнахме тази кулинарна фиеста, която продължава и сега. Отскоро започнах да се занимавам и професионално с кулинария. Но разлика винаги ще има. В ресторанта, в който работя задоволявам нуждите на гостите, до като воденето на блога е по-скоро отзив от моята кухня и удоволствието от домашно приготвената храна.

Какви са предпочитанията Ви с кухнята – с кое смятате, че се справяте по-добре и предпочитате да се занимавате – основни ястия или десерти?
Всяко нещо, като продукт, подправка или технология, които са ме заинтригували влизат в моята кухня. Все пак влечението ми към сладкарството е по-голямо. Може би, защото е и по-трудно. :) Въпреки всичко, настроението ме води към това какво ще приготвя за вечеря, например.

Французите казват, че любовта на мъжа минава през корема. Прави ли са според Вас?
Не съм сигурна, че е така. Ако обичаш някого, то е заради самия човек, а не за това, че ти готви вкусно. Освен това, един добре нахранен мъж по-скоро би заспал на дивана, отколкото да пристъпи към подвизи. :)

Кое е най-важното, за да стане нещото, което приготвяте вкусно?
Всичко, което се прави с любов е хубаво. Специално за храната, трябват желание, вдъхновение и тайната съставка, която всеки притежава.

Имате ли тайни подправки? Или любими такива?
Не се съмнявах, че ще ми зададете този въпрос. :) Тайната съставка, както вече казах, е във всеки от нас. Любовта е ключът към всички врати. Любимата ми подправка, която слагам почти на всичко, е мащерка. От сладките аромати предпочитам ванилия.

На фона на толкова готови храни, полуфабрикати, смятате ли, че оправданието “нямам време да готвя” е добър избор? Разбирате ли жените, които отказват да готвят?
Всеки е свободен сам да избира. Моят избор е моята кухня. Разбирам тези жени, които наистина нямат време, отдадени на кариера или погълнати от други ангажименти. И все пак, ако са родители, би трябвало да се погрижат за по-здравословното хранене на децата си.

Мъжете или жените са по-добри в кухнята?
За мен не съществува такова разграничение между половете. Всичко е въпрос на стил и индивидуални предпочитания.

Според Вас геройство ли е да си жена в днешно време?
Смятам, че съвременната жена е горда с това, че може да бъде едновременно майка, домакиня, съпруга и бизнес дама. Определено това е геройство.

За какво мечтаете?
За собствен дом, голямо семейство и малка сладкарница. :)

Какво послание бихте отправили към българките?
Да бъдат самите себе си и да не се поддават на остарели разбирания.

Любим вкус
?
Сладък.

Любима Ваша рецепта или такава, която искате да споделите с нашите читателки?
И в ресторанта ме питат кои са любимите ми бисквити, от тези които приготвям. Еднозначно отговарям – всички. Рецептата идва с настроението.

За читателите на Аз-Жената ще споделя една бърза и лесна рецепта за шоколадов мус с маскарпоне. (сега съм в шоколадово настроение :)

Коментирай