Ябълките се обелват и нарязват на малки кубчета. След това се комбинират със стафидите, които предварително сте накиснали в алкохол (коняк, например), захарта, канелата, ванилията и всичко се разбърква добре.

Поставете бутер тестото върху работния плот и го оставете да се отпусне, след което го разделете на две части. Вземете единия лист, намажете краищата му с разбития жълтък и разпределете плънката по цялата дължина. С помощта на специален уред или нож, направете другата част от тестото на решетка и затворете щрудела.

Залепете краищата с жълтъка и печете в предварително загрята фурна на 200°C, за около 40-50 минути, върху хартия за печене. 

Снимка: Анатолий Попов

    След като щруделът е изстинал може да го нарежете на тънки парченца.
    Ако го сервирате топъл, поръсете го с пудра захар и при сервирането го гарнирайте с топка ванилов сладолед.