Булгурът се накисва предварително от вечерта във вода. След това се сварява в подсолена вода и се оставя да изстине. Разрежете патладжаните наполовина по дължината, издълбайте ги, посолете и оставете да се отцедят, за да се махне горчилката. 

През това време почистете и нарежете останалите зеленчуци и ги задушете в добре сгорещена мазнина. Прибавете една чаша вода, чушката и вътрешността на патладжаните. След като поомекнат може да добавите нарязаният на ситно домат и каймата. 

Когато каймата се запържи може да сложите и отцедения булгур и да добавите още 100 мл вода. Овкусете с подправките. 

В намазнена тавичка подредете патладжаните, намажете ги с малко зехтин и ги запечете в предварително загрята фурна на 180 градуса. След това ги извадете и напълнете с плънката и печете до готовност.

Снимка: Анатолий Попов