Нарежете сушените плодове на ситни кубчета или лентички. Накиснете ги в рома, за да поемат течността и да набъбнат.

В отделна голяма купа смесете брашното, захарта, солта, маслото, млякото (загрято леко) и яйцето. Разбийте сместа. Натрошете маята в сместа и отново разбийте с миксера. След като се получи гладка кексова смес, добавете и накиснатите в рома плодове.

Нека кексовата смес да втаса около 30 минути в купата. След това я излейте в намазнена и набрашнена правоъгълна форма за кекс. Оставете отново да втаса преди да пъхнете в печката.

Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути или до златист загар. След като извадите козуначения кекс от печката, намажете леко с разтопено масло и поръсете обилно с пудра захар, за да полепне.

Снимка: iStock

Вижте още: