![4 яйца без един жълтък, той е за намазване,
100 г разтопено масло смесено с 2 с. л. олио,
100 мл прясно мляко,
150 г заквасена сметана,
150 г захар,
600 г брашно,
30 г мая,
щипка сол,
1 ч. л. коняк,
кора от един портокал.
За плънката:
100 г течен шоколад и 30 г едро смлени орехи](/media/files/resized/article/654x358/95e/cf58cda5ad966a9820503e5f812a795e-392cc829580977130a855703d8f2303d.jpg)
Маята се разтваря в топлото прясно мляко с 1 с. л. захар и 2 с. л. брашно и се оставя да шупне. Щом е готова се прибавя още 1 ч. л. брашно, разбърква се и се оставя да втаса отново. Пресяваме брашното, правим си кладенче и замесваме със готовата закваска и останалите продукти. Оставяме на топло да втаса тестото за 1 час. От това тесто излизат два венеца. Вземаме едната половина от тестото и разточваме на правоъгълник. Намазваме го с течния шоколад, поръсваме с орехи и навиваме на руло. В намаслена и набрашнена форма за кекс се поставя рулото като двата края се свързват. Нарязваме на парчета по 2 см. Намазваме с разбит жълтък, поръсваме сусам. Печем в умерено загрята фурна 25-30 минути.
Рецептата е на Виолета Матева, участва в конкурса „Най-вкусните великденски рецепти“