Мисия кърмене

Запушване на млечен канал – как да се справим?

И какви са симптомите

04.11.2016г. / 07 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на кърмене могат да възникнат редица проблеми. Един от тях е запушването на млечните канали. То причинява силни болки, подуване, неразположение и може сериозно да повлияе на правилното хранене на вашето бебе.

Какво представлява запушеният млечен канал и какво го причинява?

Най-често запушване на млечните канали се получава заради прекомерна продукция на кърма, но и недостатъчното ѝ потребление. Така известно количество кърма остава в млечните канали, сгъстява се и предизвиква запушване. Това води до възпаление и болезненост на гърдата.

Какви са симптомите на запушени млечни канали?

  • Малка твърда бучка в гърдата при допир
  • Червенина
  • Подутина, която след кърмене спада, но не напълно
  • Усещане за горещина в засегнатото място
  • Подобни на настинка или вирусна инфекция симптоми – схващане, болки, отпадналост, треска

Важно е да се консултирате с лекар по най-бързия начин, защото запушените млечни канали могат да предизвикат мастит.

Какви са причините за запушване на млечните канали?

Запушване на млечните канали може да възникне поради прекомерно производство на кърма, която обаче бебето по някаква причина не успява да поеме.

През първите седмици след раждането вие произвеждате повече мляко, отколкото бебето може да изсуче. Добре е да ползвате редовно помпа в този срок. Така не само ще стабилизирате лактацията, но и ще се предпазите от запушване на каналите.

Но помпата зa кърма също може да е причина за запушване на кaналчетата. Това най-често се случва при помпи, лишени от силиконова диафрагма на фуниите си. Те могат да предизвикат травми върху каналчетата зад ареолата, заради повличане на гърдата в гърловината на фунията.

Ако рязко сте отбили бебето си и сте преустановили изцеждането на кърма, това може да е в основата на запушения млечен канал. Прекъсването на кърменето трябва да става постепенно и под лекарско наблюдение, за да се избегнат подобни проблеми.

Спането по корем или носенето на неудобен сутиен също може да предизвика запушване на млечен канал. Механичното притискане на нежните млечни каналчета възпрепятства преминаването на кърмата и води до запушване и неприятни симптоми.

Понякога се налага решаване на проблем с медикаментозно лечение, заради което кърменето се преустановява за известен период от време. Това спиране може да доведе не само до запушване на каналчетата, а и до намаляване на количествата произвеждана кърма.

Ето защо се препоръчва, редовно изцеждане в подобни случаи, най–добре на всеки 3 часа. Така стимулите, които са важни за лактацията се осъществяват и я поддържат. Намалява се и вероятността от запушване на каналчета.

Стресът също оказва влияние. Страдащите от крайно пренапрежение майки и тези, претърпели операции след раждането в много случаи развиват подобни симптоми.

Как да си помогнете при запушен млечен канал?

Не спирайте да кърмите

Кърменето е едно от най-добрите решения на този проблем. Колкото и болезнено да е то, не спирайте да кърмите! Само така ще отпушите запушените каналчета и кърмата ще потече нормално. Трябва да кърмите, докато изпразните напълно гърдата. Това намалява и възпалението.

Дори след като каналчетата се отпушат е възможно възпалението на тъканите да остане известно време. Възможно е също все още да напипвате бучици и неравности в гърдите. Какво да направите в тези случаи?

Свързани статии

Масажи

Леко масажирайте около засегнатото място, но без да натискате прекалено. Масажирайте откъм външната страна на гърдите като приближавате постепенно към зърното.

Прилагайте компреси. Препоръчително е да се редуват студени и топли компреси. Можете да редувате и горещи и студени душове. Те също допринасят за изхвърлянето на насъбралите се запушвания.

Кърмете като редувате засегнатата гърда със здравата.

Починете си и дайте време на имунната ви система да неутрализира възпалението. Пийте повече вода и яжте плодове и зеленчуци. Те ще хидратират организма и ще помогнат на имунната система да се справи с възпалението.

Коментирай