Мисия кърмене

Едни от най-разпространените митове за кърменето

Мит: Докато кърмите не може да забременеете

26.10.2016г. / 10 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

За тези от вас, които се подготвят за кърмене или вече кърмят, е важно да получат адекватна помощ от специалист, или да бъдат добре информирани. Често се сблъскваме с невярна информация, която само пречи на естествения процес, какъвто е кърменето.

Едни от най-честите митове, на които не бива да вярвате са, че е нормално кърменето да боли, че не всички майки имат достатъчно мляко и други. В следващите редове споделяме още няколко мита, които е добре да изключите и да се отдадете спокойно на своето бебе.

Мит: От кърменето гърдите ми ще увиснат.

Няма доказателства, че самото кърмене е причина за отпускането на гърдите. Бременността и свързаните с нея хормонални промени, както и натрупването на майчино мляко. всъщност оказват влияние върху състоянието на гръдната тъкан.

Мит: Майчиното мляко става по-малко питателно след първата година.

Майчиното мляко продължава да предоставя необходимите количества хранителни вещества и след първата година от кърменето на бебето. След шестия месец бебето ще се нуждае и от допълнителни хранителни вещества от други източници, но майчиното мляко остава ценен принос към храненето му, тъй като съдържа важни хранителни вещества, предназначени специално за растежа на мозъка.

Мит: Докато кърмите не можете да забременеете.

При някои жени кърменето предотвратява овулацията, но това съвсем не бива да се приема като вид контрацепция, защото има случаи, в които жените забременяват по време на кърмаческия си период. Ако искате да отложите следващата си бременност за след време, добре е да се консултирате с наблюдаващия ви лекар.

Мит: Преди да родите трябва да подготвите зърната си за кърмене.

По време на бременност гърдите са изключително чувствителни. Вашето тяло естествено се подготвя за кърменето. Всякакви „техники“ за загрубяване на зърната могат да ви причинят дискомфорт и да се отразят на нормалната лактация.

Мит: За следващо кърмене трябва да се изчака най-малко 2 часа след кърмене или изцеждане с помпичка.

Много майки често приемат меките гърди за празни. Гърдите ви никога не са наистина празни, те са повече или по-малко пълни с мляко. Природата е помислила за всичко и вие имате 24 часа мляко, с което да нахраните бебето си. Когато кърмите бебето си редовно или изцеждате кърмата с помпа, вие естествено стимулирате синтеза на кърмата.

Свързани статии

Мит: Ако гърдите ви не текат, означава че не синтезирате мляко.

Когато кърменето се превърне в рутина (около 6-12-седмична възраст на бебето) изтичането на кърма от гърдите обикновено спира. Не бива да изпадате в паника. Това не означава, че не произвеждате майчино мляко. Гърдите ви вече знаят кога и в какво количество да отделят кърма.

Мит: Имам малки гърди, значи няма да имам достатъчно кърма.

Абсолютен мит! Размерът на гърдите няма нищо общо със синтеза на майчино мляко.

Снимка: istock