15 за следващите 15

„15 за следващите 15“ представя: д-р Мариела Хитова

Как да запазим кожата си за по-дълго млада и красива

14.06.2017г. / 14 12ч.
Михаела Лазарова
Доктор Мариела Хитова. Снимка: личен архив

Доктор Мариела Хитова. Снимка: личен архив

Първият женски сайт в България Az-jenata.bg става на 15 години. По този повод стартирахме специалния проект „15 за следващите 15“ и в него ви срещаме с 15 успели жени от различни сфери. Партньор в проекта е предаването „Днес в събота“ по Bulgaria ON AIR с водещ Бойка Делиева, в което ще може да видите всички интервюта.

Днес ви представяме доктор Мариела Хитова, която е водещ специалист в областта на дерматологията, венерологията, диагностиката и лечението на кожни заболявания, както и в областта на естетичната дерматология.

Има множество квалификации, както и участия в различни научни събития, членува в редица дерматологични и медицински дружества и асоциации. Притежава собствен патент. Вижте какво сподели пред водещата Бойка Делиева за здравето и красотата на кожата.

Вие сте една от избраничките на Az-jenata.bg по повод 15-ия рожден ден на сайта. Как минаха последните 15 години във вашата област?

Много бурно се развива медицината. Дерматологията не остава незасегната от този процес. Технологиите много бързо навлизат в нашата специалност. Лазерите, различните апаратури, диагностиката на заболяванията. Възможността за терапии изключително много се разшири. Така че предизвикателствата стават все по-големи.

Трябва да сме подготвени непрекъснато. Много ходя по обучения, чета... Всичките колеги са така на практика. Трябва да си в крак с последните новости, за да даваш на пациента срещу теб това, което е необходимо и е най-доброто за него, да си убеден в това.

Сега в началото на летния сезон, знаем ли как да се грижим за кожата си и за какво трябва да внимаваме най-много?

Напоследък много се говори и пише за грижата за кожата, особено през лятото. Има няколко инициативи, една от тях е „Евромеланома“ за чек на кожата за бенки, които са рискови. Повечето пациенти, които идват, да не кажа всички, са много добре информирани. Взимат подходяща фотозащита и то медицински тествана, а не на случаен избор.

Много добре протектират децата си. И все пак трябва да се знае, че синтезът на витамин D се извършва от кожата през летния сезон. Той е изключително важен за имунната система. При жените за хормоналните цикли, които има при тях, изобщо има отношение към ред други заболявания.

Така че едно елегантно излагане на слънце около 5-10 минути, не в най-силните часове без фото протекция се препоръчва. Но да се злоупотребява разбира се, както не бива да се злоупотребява и със солариумите. Те са забранени за деца до 18 години в САЩ, Австралия, повечето европейски страни.

Цялото интервю с д-р Хитова може да видите във видеото.

Коментирай