Писна ми

Кичът по баловете измести треската от земетресенията

28.05.2012г. / 10 41ч.
Аз жената
Кичът по баловете измести треската от земетресенията

Намираме се в пика на абитуриентските балове и непрекъснато ставаме свидетели на невероятни „творения“ на кича.

Роклите на повечето абитуриентки, както и мъжките костюми изобилстват от пайети, лъскави и пъстроцветни материи, пищни бродерии и хипер разголени деколтета. Но това не би било страшен проблем, стига поне поведението на абитуриентите да отговаряше на нормалното за тази възраст.

Уви, чалга манталитетът все още битува в обществото ни и неговите примери са безбройни. Тъпани и зурни по централните софийски улици не оставят миг спокойствие на столичани. Пиянските скандали също не липсват през последните дни. Разбира се, търпението на българина е пословично и той е склонен да мълчи и да затваря очи пред всяка неприятна гледка, заради криворазбраната си толерантност.

Но това, което най-много изумява е безвкусицата и липсата на какъвто и да е стил при повечето млади хора. Силиконови бюстове, филъри в устните, безбройните присадени кичури коса, пищният грим, разголените деколтета и жартиери по бедрата впечатляват, но в негативен план, със своя кич и претенциозност. Никъде по света абитуриентите не изглеждат по този плашещ начин както у нас, за съжаление. Баловете се превърнаха в карнавал на кича, безвкусицата и демонстрирането на финансови средства, каквито повечето хора реално нямат.

В някои международни издания родните балове не бяха пропуснати, а напротив, бяха пространно отразени и анализирани. Основният коментар бе, че българите демонстрират висок социален статус, изтупвайки абитуриентите си с лъскави возила, рокли и костюми за хиляди левове, но за сметка на това остатъкът от годината ще прекарат в бедност и лишения.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай