Писна ми

Криза с отпадъците на София

19.10.2006г. / 15 04ч.
Аз жената
Криза с отпадъците на София

Години на бездействие, на необмислени и безотговорни обещания доведоха София до безумието балиране и временно съхранение на отпадъците. Вече повече от година всички граждани на София сме заложници на този скъп и ненужен експеримент със здравето, но и с търпението ни на данъкоплатци и потърпевши.

Днес ни се предлага да изпратим вече прескъпия ни боклук на “екскурзия” в Карлово, Пловдив, ... и да си платим цената за това. Цена за транспортиране, цена за депониране, цена за непримиримост с далаверата балиране.

На поредните печеливши от сделката “софийски боклук” държавата обеща да изплати милиони за инфраструктура и екология. Нещо повече – да ги плати, дори балите на София да не стигнат до тях.

Повече от година в ж.к. “Дружба” вони. Площадката за балиране и временно съхранение в района е препълнена от над 200 000 бали. Десетки автомобили, извозващи столичния боклук към площадката преминават и разбиват основни артерии на района. Движат се не по обходни пътища – пресичат жилищен комплекс. Жителите на Дружба изживяха едно кошмарно лято, задавени от миризмата на разлагащ се боклук. Бяха принудени да се разделят с децата си и да ги пратят по роднини в други селища, за да спасят поне тях от нетърпимата смрад.

Над 12 хиляди подписа, протестни митинги, покана за среща и диалог не успяха да привлекат вниманието на институциите върху проблема на район с над 70 000 души население. Здравният министър установи, че миризмата не носела зарази и рискове. Министърът на околната среда от август все обещаваше, че до седмица балите си тръгват от Дружба.

Днес ние казваме “Стига!”. Ако държавата разполага със свободни средства за инфраструктура и екология – тяхната посока трябва да е Дружба, Кремиковци, Требич, Мрамор, Суходол. Време е за диалог, не за размяна на обвинения. София и софиянци имат крещящата необходимост от обединяване на усилията на институциите.

Сдружение “Дружба – София” организира на 19 октомври 2006 г. /четвъртък/, от 16.00 до 17.00 часа митинг пред сградата на Министерски съвет.

Настояваме за разум и диалог!

Настояваме за отговорност, ангажираност и подкрепа за решаване проблемите на действително потърпевшите от кризата със софийските отпадъци!

Време е за отговор чрез конкретни и реално видими действия и резултати!

Коментирай