Писна ми

Алкохолът уби баща ми

24.09.2009г. / 13 17ч.
Надежда Маринова
Алкохолът уби баща ми

В памет на един алкохолик да си спомним за него с чаша в ръка!

Колко от нас са загубили близки заради алкохола? Миналата година почина баща ми, който беше алкохолик. Той беше най-добрият и грижовен баща, който някой може да си пожелае. Не можахме да се преборим с алкохолната му зависимост, нито пък той имаше волята да го направи. Последната година виното и ракията го бяха променили до неузнаваемост. Мисленето му стана бавно, обхвана го депресия, нищо не му се правеше, да не говорим колко “дребни” инциденти имаше с колата, когато шофираше, които само по чудо не завършваха с трагедия.

След погребението на татко, майка ми събра роднини и приятели и ги почерпи обилно със същия този алкохол, който уби мъжа й! Исках да махнем бутилките от масата, но тя се възпротиви – така се правило, такава е традицията – нали трябва “да се чукнат” в негова памет. Какво безумие, лицемерие и липса на капчица здрав разум!

От няколко години не близвам алкохол, защото знам, че не трябва да тровя тялото и ума си. Освен че опиянява мозъка, алкохолът вреди и на много други органи. Вкъщи вече не черпя гостите си с алкохол.

Според националната програма за предотвратяване злоупотребата с алкохол на Министерството на здравеопазването допустимата консумация на спиртни напитки е 40 г за жените и 60 г за мъжете, като алкохол не трябва да се приема поне два дни от седмицата. Но как може лекарите да гарантират кой човек е склонен да се пристрасти към алкохола и кой не? Кой може да гарантира сам за себе си, че след две или пет години няма да бъде алкохолик? Моят баща, когато е бил на двадесет години, е пиел само бира и то много рядко. Привикването е ставало постепенно.

Знаем, че в алкохолния бранш са замесени много пари. Хората, произвеждащи вино и ракия богатеят – но за сметка на много човешки животи, човешко щастие и благополучие – и не само производителите, но и собствениците на ресторанти, клубове и нощни барове, които правят оборот от огромната консумация на алкохол.

Не мога да проумея докога човек ще продължава сам себе си да трови и да вгорчава живота на близките си!

Лекарите казват, че ако се намали употребата на алкохол, това ще доведе до:
- намаляване броя на малформациите при новородени с 10%;
- по-малко увреждания или смъртни случаи в резултат на пътни произшествия с 30%;
- намаляване броя на хроничните физически и психически разстройства с 10%;
- намален брой убийства, самоубийства с 5%;
- намален брой трудови злополуки с 20%.

\n

Това, което поне може да се направи е да спрат положителните реклами на спиртни напитки по медиите и билбордовете по улиците и подобно на кутиите с цигари, където “Пушенето е опасно за вашето здраве!”, на всяко шише със спиртна напитка да стои надписът: “Алкохолът е вреден за вашето здраве”. Оттук нататък изборът и отговорността са лични!

\n

Алкохолизмът е заболяване, а не прищявка
Трайно природолечебно отслабване и лечение на алкохолизъм
Катастрофите, жените, пияните – тема във форума

\n


Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Elena ( преди 11 години )
Хаха, прочетох коментарите на някои жени, че съпрузите им пиянствали и ги тормозели, обаче те заради децата търпяли. Абе, как може да сте толкова ***? Какви ще станат порасналите ви вече деца, ако са живели в такава обстановка? Същите пияндета, защото хората повтарят семейния модел, в когото те са израснали! Осъзнайте се и ги напуснете тия *** - по-добре ще е не само за децата, но и за самите вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
Катя ( преди 11 години )
Алкохолът уби и моят баща преди години. Той си имаше проблеми от млад, което беше довело до развод. Не поддържах връзки с него, но се наливаше зверски до последно. Аз не вкусвам алкохол; гледах и съпругът ми да не пие, явно страхът от подобно нещо е голям...Но това е също като наркотик, предполагам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
ast ( преди 11 години )
според мене и аз съм съпруга на алкохолик. Много е лесно да се каже да го напуснеш, но децата тях какво да ги правим. Иначе и ппри мене е същото след втората чашка се променя, започва да крещи, всички са му виновни за нещо, не се контролира въобще. Е просто положението е страшно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
dida ( преди 11 години )
много е страшно да живееш с алкохолик, аз отначало не исках да приема и не исках да призная, че съпругът ми е такъв, но с течение на времето бях принудена. Той не ме бие няма физическо насилие, но издевателства психически върху мен и децата- вика безпричинно,вечно е недоволен от известно време е безработен. почти винаги е пиян.Ужасно е когато започне да крещи, да хвърля различни неща,незная защо търпя и докога. Съветвам всички силни жени с такива съпризи да ги изоставят, но аз не бих могла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
СЪПРУГА НА АЛКОХОЛИ ( преди 11 години )
Който не е живял с алкохолик просто нищо не знае... Жалко за жените, които се страхуват да напуснат мъжете си в заблуда уж заради децата, а какво се случва с тях... Последствия-увредена психика за цял живот за това, че "тати е алкохолик, а мама се бори с алкохола на тати и как като търпи побоища", идва един момент, в който има край...Жалко за децата...НИКОЙ НЕ КАЗВА НА ДЕЦАТА НИ КОЛКО Е СТРАШЕН АЛКОХОЛА, НИКОЙ НЕ Е КАЗВАЛ НА НАС ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ КАКВО ПРИЧИНЯВА И КАК ДА РАЗПОЗНАВАМЕ НАЛИЧИЕ НА ЗАВИСИМОСТ...МНОГО Е СТРАШНО...РОДИТЕЛИ, ЧЕТЕТЕ ЗА ПРОБЛЕМА И НЕ ГО ПОДЦЕНЯВАЙТЕ.ВСЕКИ ПРОБЛЕМ УЛОВЕН В ЗАРОДИШ Е РАЗРЕШИМ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
бк2 ( преди 11 години )
интересно, защо наркотиците се заклеймяват, наркопласьорите се считат за престъпници, а алкохола и цигарите, които причиняват сходни на дригата поражения, не се преследват и заклеймяват? От доста време си задвам този въпрос. Вие на какво мнение сте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Силва ( преди 11 години )
Наскоро бях на 70-годишнината на моя свекър. На юбилея присъстваха негови приятели, дъщеря му с двете им деца - на 13 и 17 години и сина му с дъщеря му. Дъщеря му има апетит за алкохол и си пийна - една малка ракия и няколко чаши вино. Скоро започна да се държи странно, да се *** и да плете езика. Как не я беше срам от децата си, да я гледат пияна! Мен ме хвана срам заради нея! И не мисля, че е чак толкова трудно да не пиеш, особено, когато не си зависим, а сръбваш по едно питие само в компания. Просто казваш: "Не, благадаря, не пия!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
веселина ( преди 11 години )
Алкохола наистина действа като наркотик,не те свьрта ,ако не пийнеш!Само слабите без воля хора се напиват ,просто трябва да знаеш кога да спреш.Никой не е застрахован.В този обьркан и скучен свят е като сламка в морето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Евгения ( преди 11 години )
Защото, скъпи или скъпа бк2, алкохолната индустрия носи огромни приходи, легални, при това. За наркотиците важи същото, затова вървим и към тяхната легализация, както и легализация на проституцията. Защото целта е масовата аудитория да се забавлява, докато властта безчинства и харчи парите й! Колкото повече алкохол се лее в устата на народа, толкова по-добре за управляващите! В една гигантска Русия, разядена от набезите на олигарсите, се пие непрестанно! И така се подминават същинските проблеми в държавата и нацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Тони ( преди 11 години )
Всяко събиране на рода или приятелския кръг задължително се придружава от немерена употреба на алкохол. Сигурно това е в кръвта на човека. Аз също не мога да разбера, когато някой каже: "Пуши ми се". За съжаление човек е слаб и всичко, което го кара да се чувства по-добре - цигари, алкохол, наркотици, религия, всичко това му доставя необяснимо за мен удоволствие. И няма начин да изчезне това проклятие. Иначе ще станем богове, ако можем да владеем себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар