Загрейте мазнината в голям дълбок тиган на средна температура. В него запържете лука, морковите, целината. Подправете с подправките и разбърквайте, докато лукът стане златист.

Добавете гъбите. Направете това на 4 пъти, така че всички да могат да се сготвят равномерно. След като всяка партида е приготвена, прибавете чесъна и мащерката. Разбърквайте така 2-3 минути.

Бланширайте сушените гъби във врящата вода за няколко минути. Отцедете ги. Смесете ги с доматената пасата и ги върнете на котлона в отделен тиган на средна до висока температура. Добавете към тях червеното вино, соевия сос, доматеното пюре. Разбъркайте.

Смесете всички съставки в големия тиган на ниска температура. Похлупете с капак и оставете да къкри, докато виното се редуцира за около 30 минути. Разбърквайте от време на време.

Когато сосът се сгъсти, добавете в тигана сварените и отцедени спагети. Разбъркайте добре, за да се смесят всички вкусове. По желание прибавете настърган пармезан за финал.

Снимка: Reuters/ iStock

Вижте още: