Играй, учи и се забавлявай

Финансови уроци за деца от всички възрасти

Как родителите да възпитат отговорност към парите у малките си наследници

26.07.2019г. / 12 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Животът е труден и фактът, че някои хора разполагат с по-големи финансови възможности не прави съществуването им задължително по-лесно. Не е лесно, защото е необходимо човек да умее да управлява средствата, които печели. Трябва да знае как да спестява, да харчи разумно и кога е уместно да влага парите си в свой проект, бизнес или да инвестира в имущество, или в нечий друг проект.

Най-големите финансови грешки на жените, които мъжете ненавиждат>>>

Светът на парите не е лесен за разбиране, затова е добре родителите да направят всичко възможно да научат децата си от най-ранна възраст на подход и разбиране към парите. Тези умения ще са им нужни, защото каквото и да правят в живота си по-нататък, парите ще са неизменна част от него.

Как да подходите към децата си, за да ги научите на отговорност към парите?

*За малки деца в детска градина или предучилищна възраст

Използвайте примера с буркана

Малките деца обичат да събират монети. Възползвайте се от тази тяхна страст, за да им покажете колко важна е спестовността. Не бързайте да им давате пари, когато поискат нещо да им се купи, а ги накарайте да събират парите си и да отделят от тях за нещата, които искат да си купят.

Давайте лични примери

Навиците към парите при малките деца се формират предимно чрез примери. До 7-годишна възраст това важи не само за парите, но и за по-голямата част от поведението и формирането на ценностната система на малките. Старайте се с действията си към вашите финансови средства да давате положителен пример на децата, за да попият от вашия опит.

Как да възпитаме у детето отговорност към парите>>>

Покажете им, че всичко струва пари

Когато детето ви поиска нова количка или кукла, в зависимост от това дали е момче или момиче, преди да му купите новата играчка му кажете колко струва и го накарайте да преброи монетите в буркана, за да прецени дали е събрало достатъчно или не. Така то ще се научи, че парите не падат от небето и всичко, което искаме в живота и от което се нуждаем има своята цена.

*Деца в начална училищна възраст

Покажете на детето как да сравнява и преценява нуждите си

Малко по-големите деца вече знаят, че всичко си има цена, но още не могат да преценяват достатъчно добре от какво имат нужда и кое трябва да си купят с приоритет. Например, ако детето иска нова компютърна игра и е събрало парите за нея, накарайте го да помисли дали има нужда повече от нея или в момента се нуждае от нов чифт маратонки за физическо. Така детето ще започне да разбира смисъла на приоритетите и ще се научи да степенува нуждите си.

Избягвайте импулсивно пазаруване

Ако искате да възпитате у децата си умения за управляване на собствените и семейните финанси, не показвайте слабостите си пред тях. Въздържайте се от импулсивно и необмислено пазаруване и харчене на пари за прищевки, защото те самите ще свикнат с този модел на отношение към парите и вещите.

Коментирай
Здраве и красота