Любимите 8

Любимите 8 витамина за красота

Витамин С спомага за синтеза на колаген, който е важен не само за здравето на кожата, но и на ставите, зъбите, ноктите

23.03.2023г. / 10 35ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

В грижата за красотата влизат много и най-различни ритуали. Почистване на лице, ексфолиране на кожата, хидратация, подхранване с маски и пачове, употреба на кремове и серуми за свежа и млада кожа. Наред с всички грижи, които полагаме ежедневно за красотата си има и още един важен елемент в цялата картина, а именно – витамините. Без тях здравето и красотата ни са невъзможни. Затова днес им посвещаваме този текст, в който ще разгледаме 8 ценни витамина за жената.

Благодарение на витамините можем да се радваме на здрава, свежа и красива кожа, както и да намалим появата на тъмни петна, зачервявания, бръчици, сухота.

По-голямата част от витамините ние приемаме под формата на разнообразни хранителни продукти, като хранителна добавка и като съставка от козметиката ни. Комплексният прием на витамини е най-добрият начин да се грижим за себе си.

Ето и осемте най-важни витамина за женската красота:

Витамин C

Този витамин е един от най-мощните антиоксиданти, важен за женското здраве във всяка възраст. Според изследване от 2015 г., публикувано в Osteoporosis International, витаминът спомага за подобряване на костната плътност след 50-годишна възраст. Но не бива да забравяме, че витамин С спомага и за синтеза на колаген, който е важен не само за здравето на кожата, но и на ставите, зъбите, ноктите. Когато има недостиг на колаген, кожата придобива по-вял вид, а витаминът ѝ помага за по-дълго време да бъде стегната и тонизирана.

Ето защо той е често срещана съставка на основните продукти за грижа за кожата, които използваме. Откриваме го в кремове, лосиони, серуми и ампули, с които се грижим за красотата си.

Един от най-любимите ни продукти са ампулите на Laboratorios BABÈ с витамин C и женско биле.

Витамин С + ампули поддържат кожата гладка, мека и подмладена. Благодарение на терапията с ампули с мощния антиоксидант кожата ни изглежда сияйна и с равномерен тен.

Терапията с ампули е подходяща за всички типове кожа, дори и за чувствителна кожа.

Витамин С + ампули на Laboratorios BABÈ регенерират еластиновите и колагенови влакна и поддържат кожата стегната, гладка и подмладена.

Някои от основните действия на активните съставки:

  • Витамин С с антиоксидантно действие, изсветляване на кожата.
  • Женското биле има антиоксидантно и депигментиращо действие, действащо в синергия с Витамин С.
  • Хидратират кожата в продължение на часове.

Съвет от BABÈ: Нанася се веднъж или два пъти дневно. Уверете се, че лицето ви е чисто, преди да нанесете от ампулата и след това хидратирайте както обикновено. Една ампула е достатъчна за 2 дни.

Витамини от групата В

Витамините от група B са чудесни за намаляване на подпухналите клепачи и тъмните кръгове, като за тях е известно, че спомагат и за намаляване задържането на излишни течности, което често е причина да сме подпухнали в лицето.

Кои храни са богати на тях?

Киселото мляко ни осигурява витамини В3 и В6. Спанакът съдържа B6, B9.

Витамин В3

Този витамин защитава кожата от всякакви неблагоприятни ефекти на слънчевите лъчи, важен е и за доброто кръвообращение и се смята, че помага за намаляване появата на пигментни петна. В добри количества се съдържа в свинско месо, риба, пилешко, грах, гъби, фъстъци, авокадо и други.

Витамин B5

Този водоразтворим витамин се съдържа главно в растителни и животински храни, като яйца, месо, риба, морски дарове, зеленчуци, бобови растения, зърнени култури и мляко. Той е един от витамините от В-комплекс, които регулират множество физиологични процеси в тялото ни, важен градивен елемент на доброто здраве и красивата кожа.

 

Свързани статии

Витамин B5 или пантотеновата киселина се използва широко в продукти за грижа за кожата и косата. Разбира се, влиза и в състава на редица хранителни добавки, лекарства. Но днес обръщаме внимание относно това как помага на кожата ни и защо ползването на козметични грижи с него е важна част от рутината ни.

Витамин В5 не само спомага за укрепването на кожата, но и подобрява еластичността ѝ, което от своя страна прави кожата по-красива. Това се случва чрез регенериране на увредената структура на кожата. По този начин витаминът я стабилизира и така я прави и по-еластична.

 

Витамин В12

Той е нужен основно на сърдечносъдовата ни система. Но освен това ни дава енергия за извършване на ежедневните дейности, както и подобрява състоянието на ноктите, косата и кожата.

Витамин К

Един от най-важните витамини за нашето тяло е витамин К. Той спомага тялото да се възстанови от травми и рани, синини и след оперативна намеса. Сред базовите функции на този витамин е да благоприятства определени кожни състояния като например:

  • стрии;
  • белези;
  • тъмни петна;
  • тъмни кръгове около очите.

Този витамин може да бъде открит в различни продукти за грижа за кожата. Можем да си го набавим под формата на добавка или като консумираме по-често кейл, спанак, зеле, зелен фасул.

Витамин Е

Подобно на витамин C, витамин Е е антиоксидант. Една от главните му функции е да защити кожата от слънчевите лъчи. Често е наричан „витаминът на красотата“, тъй като за него се знае, че е от огромно значение за поддържането на доброто състояние на целия организъм. Освен това, той може да забави признаците на стареене.

Можем да си го набавим или под формата на хранителна добавка, или като засилим консумацията на определени храни като царевично масло, бадеми, лешници, фъстъчено масло, слънчогледови семки и пшеничен зародиш.

Витамин А

Този ценен витамин укрепва функцията на зрението, допринася за доброто състояние на кожата, на имунната система също. Витамин А е важен за създаването и възстановяването на кожни клетки. Също така помага да се противодейства на възпаленията, причинени от кожни проблеми. Липсата на достатъчно витамин А може да е причина за развитие на екзема или други състояния на кожата.

Къде да го открием?

В зелените листни зеленчуци, както и в оранжевите и жълти зеленчуци, най-вече в сладките картофи и морковите. Също така можете да си го набавите чрез консумация на домати, плодове, млечни продукти, черен дроб, риба.

Витамин D


Допринася за добро костно здраве, растеж на клетките, подпомага нормалната функция на невромускулната и имунна системи. При дефицит на витамин D, костите могат да изтънеят, да станат по-крехки и по-чупливи. Освен това е полезен за кожата и допринася за нейната свежест и красота.

Къде да го открием?

В по-мазните риби като сьомга и туна, черен говежди дроб, сирене.

* * *

Само през месец март можете да откриете всички продукти на Laboratorios BABÈ с 30% отстъпка в онлайн Аптека Puls.bg.