По-здрави у дома

Суперхраните за силна имунна система при децата

Подсилете имунитета със засилена хигиена и здравословно хранене

27.09.2022г. / 13 24ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Намираме се на прага на есента, колкото и да не ни се иска да се разделяме с топлото време. Този сезон обаче също носи много приятни емоции със себе си – вече няма да е толкова горещо, а разходките все още ще са приятни, дърветата ще се къпят в различни цветове и ще радват очите ни. Есента е може би най-красивият сезон с пъстрите си шарки и поетична романтика. Но наред с прелестните картини, този сезон крие и някои предизвикателства за здравето на цялото семейство, но най-вече за по-уязвимата част от него – децата.

Сега започва периодът, в който едни от най-честите звуци ще бъдат подсмърчащият нос и дразнещата кашлица. Можем ли да направим нещо, за да осъществим превенция при най-малките и да се опитаме да стимулираме имунната им система така, че тя сама да ги предпази от вирусите през есента и зимата? Има, разбира се, като две от най-лесните неща, които можем да направим са свързани с личната хигиена и с храненето.

Приучаването на добри хигиенни навици на децата от най-ранна възраст е ключово за тяхното здраве сега и за в бъдеще. Когато обаче чуем за лична хигиена, като че ли се сещаме само за миенето на ръцете и дезинфекцията. Това далеч не е единственият начин да спазваме добра лична хигиена. Поддържането на чисти назални пътища е също част от добрите хигиенни навици, които помагат да се защитим от вируси и алергии. Особено важно е да се грижим за хигиената на нослетата на децата от съвсем ранна възраст. Редовното почистване на нослето с подходящ спрей помага на децата да дишат с лекота, като улеснява отстраняването на носните секрети и предпазва лигавицата от изсушаване.

Използвайте редовно спрей за почистване на назалните пътища – това ще подобри очистващата функция на носния епител. Tonimer Lab Baby е чудесно средство за ежедневно приложение за добра носна хигиена, като може да се използва и при лечение на хрема, ринит и други. Спреят съдържа стерилен изотоничен разтвор на морска вода, богат на минерали и микроелементи за директно приложение.

Tonimer Lab имат цяла серия с продукти за добра хигиена на назалните пътища за децата, в която ще откриете изотоничен и хипертоничен спрей, хипертонични монодози за почистване на нослето, както и монодози, подходящи за инхалации. В серията има още и назален хидратиращ гел с изотонична морска вода, богата на микроелементи и минерали, и добавен екстракт от червени и кафяви водорасли. Гелът овлажнява и защитава носната лигавица, а освен това има и противовъзпалителен ефект. Пантенолът, който се съдържа в продукта, ускорява реепителизацията и намалява възпалението.

След личната хигиена е ред да поговорим за ползите от някои храни, съдържащи толкова много ценни витамини и минерали, че биват наричани суперхрани. Тези храни подсилват имунната система и я стимулират да се бори с предизвикателствата като вируси и настинки.

Здравословното и разнообразно меню е един от най-лесните начини да подсилим имунната система на децата, а ето кои продукти се нареждат сред суперхраните за добър имунитет:

Кисело мляко

Киселото мляко е естествен пробиотик, който укрепва чревното здраве и на деца, и на възрастни. Това го превръща в задължителна храна от нашето дневно меню и в една от суперхраните в списъка ни. Правено е проучване сред деца, според което децата, консумиращи редовно кисело мляко, имат 19% по-малък риск от настинки, ушни инфекции и болезнено гърло.

Цитрусови плодове

Лимони, портокали, грейпфрути, мандарини – тези вкусни плодове са богати на витамин C и това веднага ги превръща в суперхрани за децата, а и за възрастните. Цитрусовите плодове са чудесно средство за подсилване и укрепване на имунната система, защото те стимулират производството на бели кръвни телца – основните антитела на човек. Предлагайте на детето често цитрусови плодове, дали за хапване или пък под формата на прясно изцеден сок, това няма значение. Важното е да им създадете навик да се грижат за себе си с качествена и здравословна храна.

Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци са изключително богати на нутриенти, които подсилват имунната система. Един от тях е желязото, което, както добре знаем, е съществено важен за производството на бели кръвни клетки и антитела. За съжаление, зеленолистните зеленчуци рядко са предпочитана храна от децата и затова е трудно да им предлагаме ястия с тях. Но винаги може да им направите вкусно смути с любимите им плодове, в което тайничко да добавите и зеленчук. Така хем ще им е вкусно, хем полезно.

Яйца

Яйцата са важни за имунитета поради няколко причини. Те са богати на витамин А, нутриент, който подсилва имунната система и ѝ помага да функционира добре. Освен това, яйцата са прекрасен източник на желязо и протеини, също толкова важни и ценни за имунитета, както и за развитието на детския организъм.

Сладки картофи и тиква

Свързани статии

Сладкият картоф е зеленчук, подобен на тиквата. Съдържа много ценни витамини, които се грижат за здравето на очите, кожата, ноктите и имунитета. Сладките картофи са източник още на фибри, желязо и противовъзпалителни антиоксиданти. Тиквата е другата суперхрана през есента и зимата, която може да подсили имунната система на децата. Богата е на фибри, омега-3 и витамин А. Тя е подходяща за приготвяне както на супи, така и на десерти.

Риба

 Рибата е известна с полезните си качества за здравето, тъй като повечето видове са изключително богати на омега-3 мастни киселини. А омега-3 са ценни, тъй като спомагат да се намалят възпаленията в тялото и допринасят за укрепването на имунната система.

Снимки: istock

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време