Интимно

Общото легло е полезно за секс, но вреди на съня

04.06.2012г. / 12 46ч.
Надежда Маринова
Общото легло е полезно за секс, но вреди на съня

Трябва ли съпрузите да спят на обща спалня или на отделни легла? По този въпрос има няколко мнения за и против.

1. Според сексолозите съпрузите или интимните партньори е добре да спят на спалня. В голямото общо легло те постоянно усещат присъствието, допира, мириса на кожата, дишането си. Нощ след нощ, седмица след седмица, месец след месец, той и тя изграждат една симбиоза, която химически и психологически затвърждава и заздравява съюза им.

2. Общото легло пречи на съня. Особено, ако единият е сова, а другият – чучулига. Той спи дълбоко и похърква, а тя се мъчи по цяла нощ да падне най-после в мрежите на Морфей. От своя страна безсънието води до раздразнителност, неработоспособност и неприязън към партньора.

3. Според американска статистика 7 % от американските семейства се развеждат, защото не могат да спят в едно легло.

4. Отделните легла психологически отделят мъжа и жената, което може да доведе до охлаждане на отношенията. Днес – на отделни легла, след година-две – в отделни стаи. Накрая се оказва, че този човек вече не ти е нужен.

5. Спалнята усилва синтеза на ендорфина – хормонът на щастието. Това се случва поне в началото на връзка, което доказва, защо тогава партньорите са толкова влюбени един в друг, прощават си грешките, недостатъците и всичко върви по мед и масло. Няма по-уютно усещане от това да се гушнеш в силната му прегръдка или просто да сложиш глава на мъжкото му рамо.

Изводите са: всяка двойка решава сама за себе си кой е най-добрият вариант. Като решение по средата може да се приеме спането в две отделни легла, които са събрани като спалня и с едно движение може да си „ходите на гости“.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай