Интимно

Любовта е стол със счупен крак, ако само единият обича

04.08.2012г. / 11 40ч.
Ивет Лолова
Любовта е стол със счупен крак, ако само единият обича

Къде е мястото на духовната връзка между двама влюбени? Това попитах психолога Екатерина Стайкова. Ето нейният отговор, а цялото й интервю очаквайте скоро на страниците на Az-jenata.bg.

"За мен този въпрос е алогичен, защото духовната връзка е самата същина на връзката и на мен ми звучи така “къде е мястото на връзката във връзката?”. Наясно съм, че твърде много хора ги свързват други неща. Каквото и друго да е това, те не са докрай щастливи. Дори да не си го признават, това не променя факта, че нещо липва, отишло си е, че дори не е било наистина там.

Същината на духовната връзка разбирам като присъствието на Безусловната Любов. Това не е страстта, не са “пърхащите пеперуди” в стомаха. Безусловната Любов е там, когато приемаш всичките лимити на партньора си без да правиш драма от недостатъците му, без да се опитваш да го променяш. Когато гледаш право в него и го виждаш такъв, какъвто. Усещаш и знаеш, че го обичаш, защото е той, а не защото е такъв. Безусловната любов я има, когато никой човек и никоя несгода не е по-важна от партньора ти, когато не водиш войни с него, за да си наложиш мнението си.

Но Безусловната Любов тече само двупосочно. Всяка връзка, в която единият не обича безусловно, е стол със счупен крак. Винаги трябва да има равновесие между партньорите - в това какво дават и какво получават - ако няма, се натрупва неудовлетворение и негодувание.

Безусловната Любов не се случва на човека, тя се създава от него и се отглежда съзнателно в сърцето му, така че всички сме отговорни за естеството на взаимоотношенията си."

Цялото интервю с Екатерина Стайкова прочетете тук.

Снимка: Личен архив Екатерина Стайкова

Прочетете още:

Коментирай