Интимно

Практически уроци за любовта и брака

Споделяйте, изяснявайте и бъдете снизходителни за любовните грешки

16.11.2012г. / 11 43ч.
Ана Петрова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Любовта и бракът са игри с безброй много правила и още толкова много изключения. Непрестанно се сблъскваме с различни ситуации, чудим се как да реагираме, грешим, поправяме грешките си, грешим пак. На човек му се иска да е наясно с всичко, което му се случва. Понякога губи търпение и реагира импулсивно. Няма нищо по-нормално от това, но все пак сме социални животни. А за да си конкурентноспособен индивид в обществото, трябва да пренебрегваш инстинктите си, да криеш същността си, да не си напълно откровен. За жалост.

Свързани статии

В любовта обаче, ако липсва откровеност и комуникация, за каква връзка може да става въпрос? Къде грешим и на какво редовно забравяме да обръщаме внимание?

В търсене на яснота

Ако красивият мъж, с когото сте излезли вече няколко пъти, изведнъж вметне в разговора, че следващия петък няма да може да ви изведе на вечеря, въпреки отдавна направените планове, поемете си дълбоко въздух! „Дежа ву ли е това, или просто поредният тип, който търси заобиколен начин да ми каже, че късаме?“ Дори да сте минавали през тази ситуация неведнъж, не позволявайте на емоциите да надделеят над здравия разум. Обмислете добре реакцията си и бъдете сдържани в изказа си. Попитайте каква е причината, какво го възпрепятства. Яснотата е нещото, което ще спаси взаимоотношенията ви не само на този етап, но и занапред, в случай, че се окажете сродни души.

Вгледайте се в неговия черно-бял филм

Езикът на тялото казва много повече, отколкото можете да очаквате. Дори мъжът на мечтите ви да ви е повтарял в продължение на години, че е готов за сериозна връзка, вгледайте се в очите му, в жестовете му, в реакциите му и може да откриете причина да се усъмните в него. Представете си, че пред вас тече черно-бял филм от времето, когато актьорите изразяваха себе си почти само с тялото си. Забравете за думите за момент и вникнете в смисъла на позата и погледа му.

Вгледайте се в своя черно-бял филм

Много често връзката ни се оказва не това, което е, а това, което искаме да бъде. Замислете се колко много компромиси сте направили в името на любовта си към някого. Малките жестове, на които се гради чарът на ранната връзка, в един момент трябва да се трансформират във взаимна отдаденост. Ако усетите обаче, че твърде много сте пренебрегнали истинската си същност в старанието си да приличате максимално на любимия, спрете за момент и разсъдете – струва ли си да изневерявате на собственото си аз, за да поддържате една връзка. Рано или късно ще пожелаете да бъдете отново себе си и ще трябва да се изправите пред по-сериозни проблеми.

Не търсете оправдание за лошия секс

Ситуациите тук са много и най-различни: за първи път ви е, били сте твърде уморени, направили сте го след скандал с мисълта, че ще се сдобрите, но не се е получило, били сте в къщата на техните, децата са влезли в стаята без да почукат... Лоша любовна игра, неосъществени сексуални фантазии – това са неща, които не би трябвало да се случват често. Веднъж в месеца – може би да, но ако сексът с партньора ви не ви удовлетворява, потърсете причините не само на физическо, но и на емоционално ниво. Дали това е правилният човек за вас?

Не търсете виновния във всяка ситуация

Едно нещо трябва да е ясно и за двамата партньори: взаимоотношенията между съпруга и съпругата ще са такива, каквито те си ги направят. Ако мъжът ви е свикнал вечерята да е приготвена, къщата да е почистена, леглото да е оправено, децата да са приспани, когато се върне от работа, няма причина да го вините, че той сам не върши нищо, за да ви помага. Поговорете, обсъдете и изяснете ситуацията. Ако изпитвате трудности, ако се чувствате претоварена, недооценена и пренебрегната – споделете. Грешна тактика би било премълчаването на проблемите и самостоятелното търсене на разрешаването им.

Коментирай