Интимно

Оралният секс води до рак

20.11.2005г. / 13 29ч.
Аз жената
Оралният секс води до рак

Наскоро оповестени данни от изследване на шведски учени доказват, че оралният секс води до завишен риск от рак на устната кухина. Проучването е проведено в Университета в Малмьо със 132 пациента с рак на устата и контролна група от 320 здрави хора.

"Избягвайте оралния секс", съветва зъболекарят и учен д-р Розенкуист, ръководител на проекта. Ракът се идентифицира при хора от средната възраст и по-възрастни хора. Другите най-чести фактори за това са пушенето и алкохолът. Обезпокоителен е фактът, че в последните години възрастта, при която се идентифицира заболяването спада – засегнати са все повече млади хора.

Честотата на заболеваемост е 1 на 10 000, сочат данните. Резултатите от изследването на шведските учени се подкрепя от други сходни изследвания на учени от САЩ и Франция.

Туморът се причинява от HPV вирус. Данните сочат, че близо една трета от момичетата на 25 години в САЩ носят този вирус, но около 95% от тях се излекуват в рамките на година. Останалите са склонни към развитие на рак.

Коментирай