Интимно

Първата любов пречи на следващите

Първото влюбване не е последно

26.01.2013г. / 11 00ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

„Цялата магия на първата любов се състои в това, че все още не знаеш, че след нея ще има втора.“ – твърди Дизраели.

Казват, че първата любов остава с нас завинаги. Дори когато е приключила с раздяла. Психолозите обаче препоръчват да забравим за нея, защото съществува голяма вероятност да попречи в следващите ни любовни връзки.

Свързани статии

Първото влюбване

Причината силно да идеализираме първото си сериозно любовно отношение може да бъде несподелена любов от разстояние или пламенна ученическа обич с първите плахи целувки, срамежливи прегръдки и бурни, но неясни и объркани емоции.

Тогава сме си мислили, че тази любов е за цял живот и понеже е толкова могъща, може да преодолее всякакви прегради и препятствия. Това е останало в спомените ни – ярка, цветна, розова картина, подобна на холивудска приказка.

Брачно щастие

Без да искаме сравняваме следващата любов с първата и не сме никак удовлетворени. Няма го стопроцентовото усещане за щастие и екстаз. Защо с този мъж отношенията ни не са идеални и непрекъснато ни гони чувството, че нещо ни липсва, нещо не е както трябва.

Според едно изследване хората, които не чакат от сегашната си връзка страстта и трепетите на първото влюбване по-често са щастливи в брака. В младостта си двойките нямат отговорности, грижи, трудна работа или домакински задължения. На дневен ред стоят единствено въпросите за срещи и удоволствия. Светът е романтика и наслада..., но за съжаление това е погрешна представа.

Зрялата любов

С порастването и с годините натрупан опит отношенията в любовта стават по-зрели, защото започват да съчетават и балансират в себе си всички грижи на възрастния човек – учене, работа, сметки за плащане, дом, деца, възрастни родители. За да запазят двамата романтиката е нужен труд, компромиси, финансова дисциплина и отличен тайм-мениджмънт.

Картината все пак не е толкова мрачна. Въпреки прагматичните очила на зрялата любов все още в отношенията има място за нежност, романтика, фантазия, удоволствия и силна духовна връзка.

Коментирай