Интимно

Как да не забременея?

17.01.2006г. / 09 11ч.
Аз жената
Как да не забременея?

Хапчетата (наричани още от лекарите “инхибитори на овулацията”) предпазват от нежелана бременност по три основни механизма.
  • подтискат овулацията
  • слузната запушалка на шийката на матката става трудно проходима за сперматозоиди
  • месечното възстановяване на маточната лигавица се подтиска (виж също стр. 9 “Менструален цикъл”) и така се възпрепятства загнездването на оплодената яйцеклетка.
Когато се прилага правилно, хапчето осигурява тези ефекти почти стопроцентово. Затова е особено подходящо за млади жени, които не искат в никакъв случай да забременеят. И точно затова, съществуват много въпроси около приложението на хапчетата. Например, от каква възраст могат да се взимат. Съществуват и закостенели заблуди, като например тази, че от хапчетата се пълнее. Затова, в допълнение сме разгледали редица важни подробности около хапчетата.

Степен на сигурност
Индекс на Pearl 0,1 – 0,9
Висока сигурност при правилно приложение. Повръщане или диария в първите 3 часа след приема могат да повлияят сигурността на ефекта, както и някои медикаменти като антибиотици и психотропни средства. Най-добре е да получите информация при гинеколога.

Предимства
Предпазва от бременност непрекъснато и така осигурява спокойствие при спонтанни сексуални контакти. Помага при обилни, болезнени или нередовни менструации. Някои хапчета подобряват допълнително кожни проблеми и акне, а един от видовете хапчета действа и при предменструален синдром (ПМС, виж стр. 38)

Недостатъци
Могат да имат странични действия. Те зависят от вида на препарата и от вашата поносимост, тоест – от реакцията на вашето тяло спрямо хормоните.

За кого са подходящи?
За всяка здрава жена. Възрастта не играе никаква роля.

За кого не са подходящи?
За майки-кърмачки, за жени с непоносимост към естрогени, за бременни жени или за хронично болни. Неподходящи са също за пушачки и за жени с наднормено тегло.

 
Текстът е предоставен от Schering AG.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
katq ( преди 11 години )