Интимно

Избор на партньор според темперамента му

Кои видове темперамент са подходящи за съвместен живот?

21.12.2013г. / 16 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

Още в древността гръцкият лекар и философ Хипократ разграничава и описва четирите основни типа темперамент, към които всяка личност се причислява.

Определянето на темперамента според модерната психология става посредством 6 факторасензитивност, реактивност, активност, съотношение между реактивност и активност, темп на реакциите, пластичност и ригидност.

Наименованията, които Хипократ избира за видовете темперамент, си остават актуални и до днес – холерици, сангвиници, флегматици, меланхолици. Юнг дели темпераментите на два вида – екстровертни и интровертни.

Сангвиниците са енергични личности, лесно възбудими. Откликват на всичко, което привлича вниманието им. Имат изразителна мимика на лицето, активни движения на тялото, даже неспокойни. Много работоспособни са, преливат от енергия. Изключително бързо фокусират вниманието си. Сангвиниците са дисциплинирани, находчиви и чувствителни. Интересите и настроенията им са доста променливи. Без проблем установяват контакти с нови хора, общителни са.

Недостатъци: неорганизирани са. Дори разпилени в много отношения, както спрямо вещите си, така и в отношенията си. Не обмислят особено много последиците от действията си. Вниманието им трудно се задържа в една посока.

Холериците се отличават със слаба чувствителност. Доста активни са, понякога необуздани, невъздържани, избухливи. Постоянни са по отношение на стремежите, ангажиментите и интересите, за разлика от сангвиниците. Холериците имат бърза мисъл, изключително съсредоточени са, преследват целите си. Предпочитат да действат, вместо да говорят. Независими са, самоуверени и склонни да поемат риск.

Недостатъци: имат прекалено голямо его. Проявяват доминиращо поведение. Често пъти са обсебени от парите, които се превръщат в цел за тях. Никога не пропускат да се похвалят колко са успешни. Не се поддават на поучения. Целта да бъдат номер едно, да бъдат на върха обзема съзнанието им.

Меланхолиците притежават извънредна чувствителност. Мимиката на лицето им е неизразителна и бедна на движения. Говорят тихо и сдържано. Активността им е силно понижена. Изключително неуверени са, стеснителни, дори най-малката трудност е в състояние да ги откаже от онова, с което са се захванали. Уморяват се лесно и не са особено работоспособни. Трудно задържат вниманието си към нещо и са неуравновесени.

Недостатъци: прекалено анализират всичко. Вглъбяват се и в най-малките детайли. Очакват непрекъснато да ги изслушват. Ако не го правите ви задраскват завинаги от списъка с приятели. Мразят да закъсняват, както и да чакат. Родени песимисти са. Имат самочувствието на най-умните на света.

Флегматиците имат свръх слаба емоционалност. Движенията им са бавни, изражението на лицето им е мудно, без особена мимика. Въпреки бавните си действия са работоспособни и издръжливи. Притежават огромно търпение и самообладание. Говорят също много бавно, но се и съсредоточават бавно. Не съумяват да превключат вниманието си бързо. В нова обстановка не се приспособяват лесно. Уравновесени са, но трудно установяват нови контакти.

Недостатъци: силната им чувствителност понякога ги съсипва. Приемат всичко прекалено лично. Влияят се от другите и позволяват да се възползват от тях. Нямат ясно определени цели в живота.

Сангвиници

Сангвиниците си пасват особено добре с флегматиците. Това е така заради откритостта в чувствата, характерна за двата вида темперамент. Те нямат никакъв проблем да изразяват любовта си чрез думи и действия. Всичко при тях се случва плавно, естествено, непринудено, нямат нужда да обсъждат продължително и изморително отношенията си, докато съумеят да внесат мир в съвместния си живот.

Сангвиниците и меланхолиците са интересна комбинация заради противоположността си. Както е известно на всички противоположностите се привличат. Меланхолиците са склонни към депресия, но затова пък сангвиниците ги измъкват от нея много лесно. Сангвиниците играят роля на локомотив в една връзка и постоянно дърпат след себе си меланхолиците от еднообразния коловоз. Много са подходящи за брак, тъй като с находчивостта си сангвиниците помагат на меланхолиците да изкачват стъпала, които сами не биха могли. А и банковата сметка в семейството ще е добре балансирана.

• Комбинацията сангвиник и холерик е най-взривоопасната възможна сред всички. Очакват ви жестоки скандали, караници, непрестанни спорове за всичко. Представителите и на двата вида темперамент са много директни и избухливи. Нито един от двамата няма да позволи другият да го контролира. След дългите ожесточени спорове следват още по-дълги периоди на уточняване и сдобряване.

Двама сангвиници – това е равно на вечно забавление, никакво планиране на бъдещето и финансите, така че, ако сте попаднали в такава комбинация, можете да очаквате много често излизане „на червено“ на семейния бюджет.

Меланхолици

Свързани статии

Меланхолици и флегматици – това е добър вариант, тъй като и двамата са тактични и не толкова директни, сдържани и толерантни. Флегматиците, обаче, имат нужда да са по-искрени от самото начало и да изкажат от какво точно имат нужда във връзката и какво точно очакват. Добре е бракове от такава комбинация да се сключват във възможно най-ранна възраст, докато характерните навици не са съвсем изградени и партньорите съумеят да ги изградят заедно.

Меланхолик и сангвиник – тъй като сангвиниците са прями и директни, а меланхолиците са сдържани и самовглъбени, в тази комбинация имаме две противоположности. Сангвиниците взимат решенията винаги бързо и лесно, докато меланхолиците могат да го обмислят в продължение на месеци. Балансът в тези връзки е сигурен. Сангвиникът ще помага на меланхолика да действа и мисли по-бързо и спонтанно, докато меланхоликът ще помага на сангвиника да спре да лети в облаците и да стъпи малко на земята, да стане малко по-уравновесен.

Меланхолик и холерик – и двамата са много автономни. Холерикът е директен, докато меланхоликът е дискретен и съобразителен. Заедно в комбинация те са способни да натрупат богатства. Но в крайна сметка не са подходящи за продължително съжителстване. Няма да съумеят да останат заедно достатъчно дълго, за да се радват на постигнатото. Често завършват с развод. Не са отворени към изразяване на чувствата си един към друг, не споделят. Докато холерикът действа, меланхоликът обмисля как да действа евентуално в бъдеще.

Двама меланхолици – заедно ще изпаднат в толкова дълбока депресия, че има вероятност да се затворят вкъщи, така че никой да не ги вижда.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати