Интимно

Интересни факти за скротума

Митът за „сините топки“

09.04.2014г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Скротумът е чувствителен орган от мъжката полова система, който често бива пренебрегван. За мнозина, които, оказва се, не знаят, че скротумът играе много важна роля при полов акт и особено при достигане на оргазъм, имаме някои интересни факти, които може би не сте чували.

Тестисите

Скротумът е кожната торбичка, която „държи“ мъжките тестиси. Те са жлезите, които произвеждат спермата и сперматозоидите. Тази кожна външна обвивка има две отделения, всяко от което съдържа една от двете жлези (тестиси). Много хора бъркат като смятат, че тестисите и скротумът са едно и също, затова уточняваме.

Функция на скротума

Целта на скротума е да защитава тестисите. Идеалната температура за скротума е 37°C. Когато скротумът е с нормална температура, той е по-продълговат и гладък на външен вид, с една дума релаксиран.

Контракции

Скротумът има способността да извършва контракции и да се набръчква, когато е прекалено студено, когато е сексуално стимулиран и когато мъжът тренира. Ако някой си е помислил, че набръчканата кожа говори за някакъв проблем – объркал се е.

Скротумът се поти

Странно, може би, за повечето жени, но мъжете сигурно си знаят! Изпотяването на скротума се случва, когато е налице покачване на телесната температура, което може да предизвика неприятна миризма от пениса или ануса, заради физическата близост с тези части на тялото. Прекалено тесните дрехи също могат да причинят неприятна миризма на скротума.

Големина на скротума

Размерът на скротума варира в зависимост от възрастта, температурата и времетраенето на сексуалния акт. Размерът на скротума се увеличава с пубертета, а телесната температура играе главна роля за неговия размер. По време на секс големината на скротума се удвоява, но се връща в нормално състояние след края на половия акт.

Окосмяване на скротума

С пубертета скротумът започва да се окосмява. За да се избегне дразнене по кожата и инфекции, много лекари съветват той да бъде бръснат. Но не е задължително, разбира се.

Тестисите варират по големина

Подобно на половия член, тестисите също си имат размери. Освен това често се случва единият да е по-голям от другия. Обикновено десният тестис е по-развит от левия.

Свързани статии

„Сините топки“

Да, сините топки не са мит. Причиняват се в резултат на натрупването на течности в скротума. Това състояние се нарича временно претоварване с течност или дори вазоконгестия, което е придружено с болка. Това състояние настъпва, когато мъжът не е имал полов акт прекалено дълго време.

Усукване на тестисите

Това е болезнена ситуация, която е същевременно и много неудобна. Случва се, когато скротумът се заплете или усука и предизвика обръщане на тестисите. При това усукване може да се стигне до трайно увреждане или унищожаване на тестисите. Добре, че се случва в редки случаи.

Скротумът и сексът

Когато наближи моментът пенисът да еякулира, дясната половина на скротума става по-голяма в сравнение с лявата.

Болки в стомаха и скротума

Момиченцата са инструктирани от малки – ако някое лошо момче ги нападне, да ритат с всичка сила „между краката“! В тези моменти мъжете се свиват рязко надолу в резултат на... анатомията! Скротумът има плътно разположена артериална мрежа, която е директно свързана със тази на стомаха. Оттам се получава болка, обхващаща и двете зони.

Коментирай