Интимно

Етапите на една връзка

През какво преминаваме с човека до себе си?

30.04.2015г. / 17 02ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Интимните връзки са много и все различни. Колкото различни са хората със своите особености, толкова различни могат да бъдат и връзките между тях.

Има обаче определени етапи от една връзка, особено дълготрайна, които са общовалидни. Ако се замислите върху протичането на вашата връзка, ще се убедите във верността на това твърдение.

Облакът

В началото всички летят в облаците. Това е фаза, през която повечето хора преминават. Докато останалите фази може да не се проявят при всички, летенето в облаците е много типично за началото на една връзка.

Караниците

Когато хормоните намалеят и започнете лека-полека да сваляте розовите очила, изникват разни малки нещица, които започват да ви дразнят. Така се появяват малките караници, които понякога прерастват в големи.

Когато сме ядосани сме способни да кажем неща, които иначе не бихме. А най-лошият враг на една връзка е премълчаването именно на малките неща, които натрупвайки се се увеличават подобно на ефекта на снежната топка – колкото повече я търкаляте, толкова по-голяма става тя.

Фазата на контрола

След като сте установили някакъв баланс във връзката ви, идва моментът, в който постепенно започвате да обособявате автономията в отношенията ви. Всеки от двамата ще започне да се опитва да прокара своето мнение и виждане за нещата.

Това е нормално – всеки има своите приоритети. За съжаление, често се случва да има разминаване в гледните точки, което изпъква все повече във времето. Балансът е труден за постигане. В някои случаи дори това разминаване води до край на връзката.

Фазата на компромисите

Ако преминете фазата на надмощието и връзката ви оцелее, идва моментът, в който и двамата се научавате да правите компромиси, за да запазите този баланс.

Вече сте се нагодили в различията си, приели сте ги и сте свикнали да отстъпвате, когато партньорът ви има нужда от това.

Това е етап, който може да възроди връзката ви, ако съумеете да правите и приемате нещата заедно. Важно е да приемете, че ако не се промените, никога няма да преминете успешно през този етап.

Свързани статии

Второ опознаване

Това опознаване се случва след време, когато животът, обстоятелствата, различните ситуации, през които преминавате заедно, изваждат на показ невиждани досега черти от характера. С остаряването човек малко или много променя възгледите, реакциите, нагласите и ценностите си.

Когато сме млади живеем бързо, нетърпеливи и импулсивни сме и не обръщаме внимание на много неща. С годините това се променя, а заедно с промяната опознаваме себе си и партньора си сякаш за втори път.

Фазата на истинската любов

Когато достигнете тази фаза, всичко става някак по-лесно. Вие ще бъдете в състояние да чувствате, че връзката ви е непоклатима. Вашият партньор ще бъде най-стабилният гръб за вас.

Ще знаете, че помежду ви има несъвършенства, но ще обичате човека до себе си заедно с всичките му трески за дялане, без това да ви притеснява. Най-хубавото е, че все още ще бъдете влюбени, но по по-различен начин, много по-дълбок!

Коментирай