Всеки един от нас има изградена своя представа за това какво е хармонична връзка. Често стандартите в любовта, които се опитваме да следваме, пречат на това да изградим стабилна връзка с партньора.

Ето едни от най-често срещаните митове в тази посока, в които не бива да вярвате.

Мит: Ако има конфликти между партньорите, значи връзката е обречена.

Напротив! Липсата на ситуации на спор и конфликти е по-скоро червен флаг, че проблемите във връзката често се неглижират и не се обсъждат и разрешават.

Мит: В една двойка партньорите трябва да следват общи възгледи за всичко.

Трябва ли постоянно да се съгласявате един с друг, да имате еднакви нужди? Разбира се, че не! Това означава, че за да имаме здрава връзка, не се налага винаги да бъдем на една и съща вълна.

Всеки има своите собствени нужди, както и личното си пространство. Защото двама души могат да имат напълно различни гледни точки за голяма част от нещата в живота и в същото време да създадат красива и здрава връзка.

Мит: Пълноценните взаимоотношения изискват общи интереси.

Това не е съвсем така. Допирните точки са важни, но по-важно е между партньорите да има динамика, взаимна подкрепа и показване на отношение към интересите на другия, дори и да не ги следвате.

Мит: Има определени критерии, които трябва да се следват, за да имаме здрава връзка.

Няма универсална схема на хармоничната връзка, която може да бъде следвана от всички двойки. Има неща, които при едни двойки ще работят, а при други – не. Но от съществено значение е комуникацията. Рядко може да се създаде здрава връзка, ако няма добра комуникация между партньорите.

Мит: В хармоничната връзка винаги има романтика.

Романтиката е силно изявена в първите месеци и години на връзката, но с времето тя може да започне да избледнява. Тя е нещо, което се нуждае от постоянно стимулиране.

Още по темата

Мит: За да има здрава връзка единият от двамата партньори трябва да се промени, за да пасне напълно с другия.

Не бива да променяме половинката си, както и нашата същност. Истината е, че вие нямате контрол върху партньора си.

Той може да се промени, само ако го желае. Но замислете се, ако искате да моделирате напълно някого, не губите ли тръпката на взаимоотношенията? Това ли е човекът за вас, след като не го приемате такъв, какъвто е?

Мит: Да бъдеш в здрава връзка означава партньорът да знае нуждите на своята половинка и да откликва на тях постоянно.

Да бъдете във връзка означава да се грижите един за друг, но не и да сте отговорни изцяло за нуждите на другия.

Снимка: Thinkstock