Въпрос от читателка за рубриката „Какво те мъчи в любовта?“:

С.: Оставам с впечатление, че мъжете искат от мен единствено сексуално общуване. Ако не го получат наскоро след запознанството ни, не търсят друг път, за да ме задържат до себе си. Не отричам важността на секса, но смятам, че е по-добре първоначално отношенията да бъдат платонични, докато приключи етапът на опознаване. Може би според мъжете сексът е пътят към по-сериозна връзка, а при мен е обратно – сексът е резултатът от наличието на сериозни отношения. Проблемът е, че продължавам да съм сама, а ме тревожи въпросът да не би грешката наистина да е в мен. Дали не идеализирам прекалено? Уморих се да се запознавам непрекъснато и да не усещам онова чувство, че нещата се подреждат, че човекът насреща може да ми даде спокойствието и увереността, че вървя в правилна посока. Смятате ли, че мисленето ми е погрешно? Всички около мен ме притискат, защото и биологичният часовник неумолимо цъка.

Ева Кулева: Доколкото разбирам, искаш дългосрочна връзка и вероятно да създадеш семейство. В такъв случай съм напълно съгласна с теб, че сексът идва след опознаването. Сексът събаря много прегради, предизвиква емоции и усещане за свързаност. След като сме имали интимни отношения с някого, ни е много трудно да го видим такъв, какъвто е. Започваме да му приписваме качества, които ни се иска да притежава, и си затваряме очите за предупредителните сигнали, че може би се заблуждаваме. Затова е важно, преди да преминем към секс, да проверим на практика дали човекът отговаря на всички наши задължителни изисквания за създаването на пълноценна връзка. А за това е нужно време, прекарано заедно, и ефективно общуване.

Ако мъжете, с които се запознаваш, искат само секс, най-вероятно мъжът, от който имаш нужда, за да създадеш семейство, не е сред тях. И това е един от начините да разбереш какви са истинските намерения на един мъж – като отлагаш интимността. Ако той те оценява като жена, като човек и партньор, и иска да създадете семейство заедно, ще изчака, когато ти си готова за секс.

На твое място бих си задала въпроса „Защо привличам мъже, които искат само секс?“ Дали нямаш ограничаващото вярване, че мъжете по принцип искат само секс?

От думите ти, разбирам също, че очакваш усещането за спокойствие и увереност, че вървиш в правилна посока, да дойде отвън, от някой друг. Това няма как да стане. Неслучайно привличаш такива мъже. На твое място бих се запитала „Какво мога да направя, за да се чувствам уверена и спокойна сама?“


Ева Кулева

лайф коуч и ментор

Rare Life Coaching

0889 237 207

https://rarerelationships.eu/video-blog/

* * *

А теб какво те мъчи в любовта? Задай своя въпрос към Ева Кулева тук.