Интимно

Партньорът ми ме приема за даденост

Лайф коуч Ева Кулева отговаря на въпрос на читателка за рубриката „Какво те мъчи в любовта“

30.07.2015г. / 08 37ч.
Мария Дуковска
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Въпрос от читателка за рубриката „Какво те мъчи в любовта?“:

Ц. К.: Обвързана съм от 3 години насам с човека, когото смятам за мъжа на живота си. Той е прекрасен, но това което ме мъчи напоследък е, че понякога си мисля, че ме има за даденост. Вече спря да ме изненадва и ласките от негова страна са много по-рядко. Аз му казвам за тези неща, но той не ми обръща особено внимание. От друга страна знам, че ме обича и съм сигурна, че не ми изневерява, просто напоследък се е фокусирал върху кариерата си. С две думи ми липсва неговото внимание или просто не ми е достатъчно.

Ева Кулева: Много се радвам, че си с мъж, с когото искаш да споделиш живота си и че го определяш като прекрасен. Хубаво е, че вярваш, че партньорът ти те обича и ти е верен и осъзнаваш, че в момента кариерата му е негов приоритет.

Казваш, че понякога си мислиш, че те има за даденост, защото вече не те изненадва. Това идва от егото ти, от разума, който сравнява преди и сега, а не от сърцето. Сърцето не мисли, то чувства.

Разбирам, че имаш нужда от повече ласки и внимание и че си споделила с него тази своя нужда.

Въпросът е какво още можеш да направиш, за да я удовлетвориш.

Чудя се как точно си споделила с него от какво имаш нужда и дали той те е разбрал. Ако те е разбрал и в момента не може да ти помогне, би могла да потърсиш други начини за задоволяването й. Например като обърнеш повече внимание на себе си, като се срещаш повече с приятели, като се запознаваш с нови хора. По отношение на ласките, можеш да ходиш на масаж и да инициираш интимен контакт с партньора си, вместо да чакаш той да го инициира.

На твое място бих споделила с партньора си точно какво искам – къде искам да отидем заедно и кога, какво искам да правим и т. н. Конкретните предложения често работят по-добре от споделяне на абстрактни нужди. И разбира се, много е важно как ще му го кажеш – дали ще го направиш с любов и разбиране или с гняв и изискване. Бъди подготвена, че той може да не приеме всички твои предложения. Попитай го какво иска и от какво има нужда той.

Споделянето на нуждите и желанията ни с любов и преговарянето с партньора за начините за тяхното удовлетворяване са две от основните умения за създаване и поддържане на пълноценна връзка.


Ева Кулева

лайф коуч и ментор

Rare Life Coaching

0889 237 207

https://rarerelationships.eu/video-blog/

* * *

А теб какво те мъчи в любовта? Задай своя въпрос към Ева Кулева тук.

Коментирай
4 rate up comment 2 rate down comment
Е. Колева ( преди 8 години )
Аз за това получавам от другаде това което не получавам от мъжа ми. От една страна е гадно, че изневерявам, но така наистина разпускам и сякаш стреса изчезва. Може би защото ми падат всички бариери и табута. С любовника ми правя такива неща, които на мъжа ми и през ум не му е минавало, че може да правя. Постепенно ми изчезва чувството на вина към него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време