Интимно

Странни причини за ниско либидо

Любовта ли изчезна, или неочаквано причината е друга?

12.01.2016г. / 11 51ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Това че не ви се прави секс не означава задължително, че сте спрели да обичате половинката си или че страстта и привличането са угаснали. Може просто либидото ви да е понижено от нещо неочаквано.

Ще се изненадате, но има много обстоятелства около нас, които рушат желанието за секс. Кои са най-неочакваните от тях?

Миризмата на партньора ви

Понякога сме привлечени от човек, който има невероятни качества, страхотен е в леглото, но мирише зле или има лош дъх. Това не само е в състояние да понижи либидото ни, но и да ни откаже от по-нататъшни взаимоотношения.

А според някои изследователи, феромоните са виновни за отдръпването на сексуалното ни желание. Ако в началото на връзката ви сте били силно привлечени от партньора си, а след години нещата не стоят така, може да са виновни именно феромоните.

С напредване на възрастта тяхното излъчване от тялото намалява. Поради същата причина намалява и способността да ги улавяме с обонятелния си орган. А феромоните не са каква да е миризма – те се възприемат от обонянието, но на подсъзнателно ниво.

Добрата новина е, че има парфюми с феромони, които биха могли да ви възвърнат влечението един към друг.

Противозачатъчните лекарства

Един от страничните ефекти на хапчетата антибебе е пониженото либидо. Той не се проявява при всички жени и при всички обстоятелства, но все пак ако пиете подобни медикаменти е добре да знаете, че има вероятност те да са виновни.

Липсата на самочувствие и висока самооценка

Много хора страдат от някакъв вид комплекс по отношение на външния си вид и тялото си. Нормално е да не харесваме някоя част от себе си, но това може да се превърне в сериозна интимна пречка.

Някои хора толкова мразят тялото си като се погледнат в огледалото, че спират да могат да се събличат голи пред партньора си. И тъй като сексът е не само физическо преживяване, но и емоционално, подсъзнателно желанието за секс се изпарява.

Свързани статии

Обстановката и предметите в дома ви

Живеем във все по-технологичен свят, в който за бързото производство на предмети за бита се използват вредни и евтини химикали. Така вашите килими, тапети, кухненски съдове, препарати за почистване могат да излъчват токсини, които се намесват в хормоналния баланс.

А хормоналният баланс е крехък механизъм, който лесно може да бъде нарушен. Заедно с него страда и желанието за секс.

Любимото ви кафе

Странно, но любителите на кафето могат да страдат от ниско либидо именно заради любимата си черна напитка.

Това е така, защото кофеинът провокира повишена секреция на хормони на надбъбречните жлези. Тези хормони увеличават нивата на стреса в организма, а оттам сексуалното желание и репродуктивните функции намаляват.

Снимки: iStock

Коментирай