Интимно

Каква е причината да сте изтощени след секс?

Вместо да се чувствате презаредени и енергични

16.07.2016г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чудите ли се защо с годините все по-често ви мързи да правите секс през седмицата? Не е просто защото остарявате, въпреки че и това има значение в известен смисъл.

Сексът би трябвало да ви зарежда, енергизира и да ви дава нови сили за нови начинания. Сексът би трябвало да окрилява и разтоварва, да тласка към приключения и да вдъхва желание за нови постижения.

Много хора обаче страдат от изтощение след секс и това има своите причини. Те не са една и две и могат да ви подскажат доста за здравословното ви състояние и начина ви на живот.

Сексът преди всичко изисква енергия

Сексът не е пасивен акт. Той изисква много енергия от двамата партньори. Ако по някаква причина нивата на енергия в организма ви са ниски, след секс ще се чувствате още по-изтощени.

Липсата на енергия може да е повлияна от витаминни дефицити, недостиг на магнезий и желязо, лош режим на хранене, стрес. Освен това, колкото по-късно правите секс в денонощието, толкова по-уморени ще сте след него.

Алкохолът пречи на либидото

Ако обичате да си пийвате, макар слабоалкохолни напитки късно вечер, трябва да се замислите дали точно те не пречат на сексуалния ви живот.

Алкохолът има свойството да намалява либидото и енергийните запаси на тялото. Ето защо няма да ви се прави секс след консумация на алкохол. Дори да правите секс, след това ще се чувствате крайно изморени, а не преродени, както би трябвало.

Снимка: iStock

Анемията също пречи на секса

Ако страдате от анемия това означава, че имате доста ниски нива на желязо и хемоглобин в кръвта си. Колкото по-малко хемоглобин, толкова по-малко кислород в клетките. А без кислород процесите в тях се нарушават, нивата на енергийните запаси спадат и крайният резултат е изтощение и то не само след секс, а по принцип.

Колкото по-късно, толкова по-изтощителен е сексът

Нормално е да сме уморени от дългия работен ден или от множеството ангажименти покрай семейството. С напредване на годините енергийните нива в организма отслабват, особено ако сме подложени на хроничен стрес и лош дневен режим.

Свързани статии

Ето защо дори без видима причина или някакво заболяване ще се чувствате все по-изтощени след секс, ако го правите в малките часове на нощта.

Не си давате достатъчно почивка

Хубаво ви е, доставили сте си удоволствие и искате да повторите. Нормално е, ако сексът във връзката ви е страхотен да искате и втори рунд. Но ако не си давате достатъчно почивка между различните сексуални сеанси, то неминуемо силите ви ще се изтощят.

Затова си оставяйте достатъчно време за презареждане на батериите, което можете да прекарате в ласки или сладки приказки.

Коментирай