Интимно

Депресира ли ви връзката?

Няколко сигурни знака, че е така

07.09.2016г. / 17 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Как преценявате щастието във връзката си? Знаете ли, че любовта може в даден момент да ни доведе до депресия? Рутината във взаимоотношенията, динамиката на ежедневието, често ни карат да подминаваме малките знаци, които ни подсказват, че нещо не е наред между нас и партньора.

Докато се обърнем нещата вече са трудни за оправяне, а ние страдаме от депресия, която понякога скрито ни посещава, демотивирайки ни от това да бъдем себе си, да работим с желание, да се грижим за себе си. Депресира ли ви вашата връзка? Вижте в следващите редове.

Страхувате се от реакцията на партньора

Във връзките, в които единият партньор се чувства депресиран и стресиран от половинката си, често спестява някои истини или дори това как е минал денят му, защото се страхува от неговите реакции, които могат да доведат до конфликти.

Страхът от любимия човек прави така, че да се отдалечите от него в изолация, да не споделяте своите емоции, желания, чувства.

Зависими сте от партньора

Малко или много, партньорите в една връзка са зависими един от друг. Но има и такива взаимоотношения, в които единият почти изцяло зависи от половинката си, по отношение на финанси, дом, в който да живее и т. н. Според учени зависимостта във връзката може да е фактор, който да доведе до депресия.

Към него специалистите добавят и:

  • комуникационни проблеми
  • изолацията от страна на половинката
  • липсата на мотивация във връзката
  • липсата на разбиране
  • изневяра
  • чувство за несигурност
  • интимни проблеми

Не помните кога за последно прекарахте добре с партньора си

Кога бе последният път, когато се смяхте с любимия човек, пътувахте, правихте любов или се забавлявахте? Ако не помните или това е било преди седмици, месеци, как се усещате в тази връзка?

Щастието от любовта се измерва с онези моменти, в които се чувстваме обичани, щастливи, подкрепяни. Ако ви липсва този положителен емоционален елемент, вероятно връзката ви депресира или в някакъв момент ще ви се отрази негативно.

Тревожите се за бъдещето на връзката си

Когато изпитвате страх за своята връзка, за това дали ще продължи и как ще се развие, много често тази тревога се превръща в депресия. Спирате да мислите позитивно, във всяка стъпка на половинката виждате несигурност, край на любовта ви, затваряте се в себе си или сте готови на всичко, за да спасите взаимоотношенията си.

Свързани статии

Търсите комуникация извън вашата връзка

Споделянето с приятелки, членовете на семейството е нещо нормално. Но когато говорите отчаяно за вашите взаимоотношения, търсите постоянно съвети от близки, споделяте с тях проблемите си вместо с половинката, защото комуникацията не върви, няма съмнение, че тази връзка ви кара да се чувствате депресирани.

Снимки: iStock

Коментирай