Интимно

Двама светии на една маса

14.02.2007г. / 10 17ч.
Вергиния Генова
Двама светии на една маса

Много писахме за любовта, романтиката и чудесата, които очакваме на св. Валентин, но на практика реалността е малко по-различна. Колкото и да са толерантни българите към привнесените празници, на този ден празнуват по традиция и любителите на виното. Няма защо да се лъжем св. Трифон Зарезан по много и разбираеми причини е доста по привлекателен и популярен всред мъжката част от населението. Затова и те предпочитат да празнуват по български на маса. Разбира се мъжете не биха желали да пренебрегнат половинките си и така да си създадат проблеми за дълго време и те подхождат прагматично – събират двамата светии на една маса. Или предлагат да излязат с приятели на вечеря с вино, или само двамата отиват отново на заведение. Разбира се всеки мъж намира някакъв начин да почете и св. Валентин, защото знаем, че вниманието, нежността и показаната любов е много важна за жената. А мъжете не биха искали да си създават проблеми заради един светия. Разбира се, няма защо да се лъжем, има доста хора, които категорично се обявяват срещу сълзливия и прекалено сантиментален св. Валентин и донасят вода от девет кладенеца, за да защитят теорията си. И това е напълно разбираемо. Дори понякога някои дами се обявяват против св. Валентин, стараейки се да бъдат единодушни с любимия, отгатвайки неговите мисли по случая. За щастие имаме и свободен избор, но обвързаните така или иначе трябва да се съобразяват по някакъв начин един с друг.

За хората, които са сами на този ден св. Трифон Зарезан се оказва спасение – те могат да се присъединят към по-голямата част от празнуващите, които се събират около една голяма маса с много кани вино и рязани лозови клонки, с много песни и много танци. Това е един прекрасен повод да се съберат приятели – влюбени, самотни, щастливи, тъжни, безгрижни и с проблеми, за да се порадват и да предвкусят магията на приближаващата пролет.

Имайки предвид и динамичното време, в което живеем има и такива, които са прекалено ангажирани или прекалено уморени и за тях чаша вино и целувка преди лягане също ще стоплят сърцата им.

Коментирай