Интимно

Знаците, че всъщност вие сте проблемът във връзката

Не е приятно да чуеш, че си този емоционален терорист, нали?

05.05.2020г. / 12 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Говорили сме много за токсичните партньори във връзката и как страдащият да се отърве от тях. Давали сме съвети за това как да се справяме с манипулиране във връзката и подценяване от страна на партньора.

Време е да поговорим за това кой всъщност е токсичният партньор, защото може това да сте вие. Точно така – човек в повечето случаи не си дава сметка как се държи с партньора си и гледа винаги от своята камбанария.

Все някой е лошият, нали така? Е, вижте признаците, по които можете да прецените дали именно вие не сте тъмната страна на връзката! Но това само при условие, че сте честни към себе си и си дадете сметка, че наистина правите така с човека до себе си.

Имате страхотен комплекс за превъзходство

Комплексите не са само за малоценност, има и такива за свръхпревъзходство спрямо околните. Ако непрекъснато мачкате самочувствието на партньора си, доказвате му колко всъщност греши и колко некадърен е с каквото и да се захване, в стремежа си да докажете колко го превъзхождате вие всъщност го тъпчете.

Страхотен манипулатор сте

Наистина е трудно да си дадем сметка какво представляваме в поведението си към близките хора, че и към познатите и колегите, но е факт – манипулаторите не осъзнават, че са такива. Действията им са продиктувани от дълбокото убеждение колко прави са всъщност. Ако се отърсите от свръхегото си ще осъзнаете, че вие сте „отровният партньор“, а не че другият е по-слаб или неможещ.

Винаги вие сте този/тази, който заплашва с раздяла

Взели сте такова надмощие над партньора си, знаете, че можете да го уязвите, познавайки всичките му слаби страни и спекулирате с това. Спекулирате с нуждата му от вас и го заплашвате с раздяла всеки път, когато нещо не ви изнася или не сте съгласни с него/нея? Тогава вие сте същински емоционален терорист.

Непрекъснато сте готови да избухнете

Как е възможно да се вбесявате от всичко? Замисляли ли сте се, че и на партньора ви вероятно му е идвало до гуша от разни неща и то неведнъж, но не е избухвал за щяло и нещяло. Нагнетяването на напрежение у половинката ви, която се пита всеки път дали ще ви изпуши главата е чисто и просто отровно.

Никога не участвате в решаването на проблемите

Ами да, защото е по-лесно да заплашите с раздяла или развод и да сложите точка на спора или проблема. Така обаче те не се решават, а задълбочават ли задълбочават.

Пристрастени сте към социални медии/компютърни игри/приятели

Сега си представете как бихте се чувствали вие, ако бяхте вечно на втори план. Ако партньорът ви няма време за вас и предпочита да го прекарва във виртуалното пространство или с други хора, как бихте понесли такова отношение?

Губите доста бързо не само партньорите, но и приятелите си

Жалко, че токсичните хора не се вглеждат в себе си. Никога. Те са свикнали да оправдават поведението си с грешките на другите. Предават на тях емоционалния си товар и то в многократно преекспониран размер, с което облекчават плещите си и освобождават съвестта си от каквато и да е отговорност.

Мислите само за себе си

Кога за последно направихте компромис със себе си, желанията и предпочитанията си, за да угодите на половинката си? Никога?! Да, нарцисите правят точно така и явно вие сте един от тях.

Никога не поемате отговорност за действията си

Тук става дума не просто за токсичност, а за достойнство и морал. За съжаление, някои хора са се научили, че няма нужда да се хабят да поемат отговорности и последствия, просто защото могат да натоварят с тях най-близките си, в това число и партньора.

Унижавате партньора си

Уж на майтап разказвате някоя засрамваща случка, свързана с партньора ви и то го правите пред приятели, на маса, в компания – изобщо, на всеослушание. Хората от немай-къде се смеят, вие се кискате, а на партньорът ви му се иска земята да се отвори и да го погълне. Чудесна картинка, няма що. Ако правите така, вие сте истински злодей, колкото и да се опитвате да го прикриете под маската на майтапа.

Партньорът ви винаги научава последен

Най-голямото доказателство, че не считате половинката си за равностоен партньор е фактът, че не му доверявате лични неща. Ако го правите, то е след като вече всички останали по-важни персони за вас са научили.

Не е приятно да чуеш, че си токсичният във връзката, нали?

Снимки: iStock

Коментирай