Първата любов не се забравя. Всеки си спомня първите любовни трепети с усмивка. Тези приятни първи моменти се помнят винаги, а връщането към тях обикновено рисува усмивка по устните.

Първата любов оказва много по-голямо влияние върху отношението към по-нататъшните връзки, смятат психолози.

В зависимост от това дали е била споделена, дали е била щастлива или ви е наранила, се променя и подходът към интимните партньори по-нататък в живота.

Първата любов или първото влюбване наистина е специално и помага на човек да разбере смисъла на любовта. Силата на тази любов е толкова дълбока, че оказва трайно влияние по няколко основни начина.

Любов без думи – как да я изразим (галерия)

Ето как първата любов променя и определя отношението към любовта на човек в живота и бъдещите му взаимоотношения.

1. Първата любов е аршин, с който несъзнателно измерваме бъдещите си партньори.

Много често не си даваме сметка колко всъщност ни е повлияла първата любов. Тя се превръща в шаблон, който понякога избледнява и ни се струва, че сме забравили, но не е така.

Неслучайно, ако срещнете на улицата обекта на първата си любов, пеперудите в корема ви ще запърхат наново, дори да сте вече на 40, омъжена и с две деца. Фактът, че представата за тази любов все още ви вълнува толкова означава, че тя е дълбоко вкоренена в подсъзнанието ви и ви напътства в избора.

2. Провокира промени в мозъка.

Първите любовни трепети обикновено са невероятно силни и оставят траен белег в съзнанието и психиката. Това се дължи на факта, че се случват за първи път и са непознати за малкото дете или тийнейджър. Ето защо и интензитетът им е толкова голям.

В мозъка настъпват биохимични промени, предизвикани от секрецията на различни вещества. По този начин мозъкът се развива и пристъпва към зрелостта.

3. Първата любов се превръща в разширение на себе си.

Трепетите през юношеството са много по-вълнуващи и завладяващи, защото са непознати. Опитът е всепоглъщащ, другият винаги е в ума ви, чувствате се като едно цяло, дори да нямате фактическа връзка. Чувствителността в този период се повишава.

Как да разберете дали правите секс или любов

Отблъскването би могло да създаде предпоставки за недоверие в бъдеще, за страх и несигурност в обвързването.

Още по темата

Самоанализирането на ситуацията, при която е възникнала първата любов помага за преодоляването на проблемите. Неминуемо е налице сравнение на следващите партньори с първата любов.

4. Тя ни помага да определим какво всъщност е любовта.

Да се влюбим за първи път е вълнуващо и незабравимо. Това е първата ни представа за това как се усеща човек, когато е влюбен.

5. Първата любов оформя усещането за идентичност.

Ролята на романтичните взаимоотношения във формирането на личността е огромна. Тя развива нагласите, подходите, начините на изразяване на любовта и характера.

Ако качеството на първите любовни взаимоотношения е положително, ние развиваме възприятието, че сме желани и привлекателни. Това променя изцяло подхода в бъдеще.

Ако обаче първият опит е бил твърде негативен, той може да има сериозно неблагоприятно въздействие върху самочувствието. Неслучайно хора, които са имали лош опит с първата си любов много дълго след това, чак до зрелите си години, нямат връзка.