Всеки лъже. Някои повече, други по-малко. Някои целенасочено, други просто така, за спорта. Съществуват и „бели лъжи“, „благородни лъжи“, които изричаме, за да запазим нечии чувства, за да направим ситуацията по-благоприятна, за да не нараним някого. 

Причините хората да лъжат са наистина много. Някои обаче се открояват като патологични лъжци. Те просто са имунизирани срещу истината. Лъжат даже за най-малкото нещо. На тях не може да се разчита и лошото е, когато такъв човек е ваш партньор в любовта. 

С какво най-често се издават лъжците

Ако се съмнявате или подозирате, че гаджето ви е патологичен лъжец, вижте признаците.

1. Хващате го да казва уж невинни лъжи на другите.

Странно е как патологичните лъжци лъжат без причина. Те го правят винаги, когато могат. Защо? Просто защото могат и защото не изпитват нужда да са искрени. В някои случаи става дума дори за клинична диагноза. 

2. Разказвал ви е истории, които във времето са се доказали като неверни.

Лъжците не се интересуват от реалността. Те създават имагинерни светове в съзнанието си. Понякога дори сами си вярват. Украсяват истории, измислят несъществуващо случки, които разказват с такава убеденост, че човекът срещу тях не изпитва грам съмнение в истинността им. С времето обаче разкривате измислиците и започвате да подреждате пъзела. 

3. Много хора ви предупреждават за него.

Ако сте заслепени от любовта е нормално да не виждате патологията в поведението на партньора си. Околните обаче не са заслепени от чувства и могат да забележат парадоксалните лъжи. Вслушайте се в тях, ако чувате предупреждения от няколко човека. 

4. Историите му се променят непрекъснато.

Започнали сте да го хващате в несъответствия. Казвал ви е нещо, след това то се променя, отначало малко, впоследствие драстично. Това е един от сигурните белези на патологичните лъжци. 

5. Извиненията, които прави, нямат никакъв смисъл.

Забелязвали ли сте как лъжците смесват извиненията си, лъжите си и всичко, свързано с техните оправдания? Самите те се оплитат в историите си и губят нишката на онова, което са казвали в миналото. 

6. Много е трудно да го откриете.

Патологичните лъжци често са неоткриваеми. Те не вдигат телефона си, затварят, казват ви, че са на среща или ще останат до късно в офиса, а всъщност нищо от това не е вярно. 

Как да разберете дали той е искрен с вас?

7. Отначало всичко изглежда просто перфектно.

Върнете лентата назад. В началото на връзката ви той е бил отдаден. Отделял ви е огромно внимание. Засипвал ви е с комплименти, подаръци, романтични вечери. Грабнал е вниманието и любовта ви. Сега е време за истинската му същност, която се спотайва под тази повърхност. 

Когато нещата изглеждат прекалено идеални, човек наистина трябва да има едно наум.  

Още по темата

8. Той винаги иска да е център на внимание.

Маниакалното търсене на светлините на прожекторите е белег на несигурност, характерна за неискрените хора. Те маскират тази своя несигурност, преследвайки това да са заобиколени с вниманието на много хора, което обаче предполага не дотам задълбочено внимание от страна на по-близките. В колкото по-голяма компания си, толкова по-малко се предполага, че ще се стигне до задълбоченост в отношенията, нали?

9. Започвате да забелязвате, че самочувствието му всъщност е много ниско.

Цялото това патологично скриване на истината от страна на тези хора е неистов опит за прикриване на безкрайно ниско самочувствие. Необходимо е известно време, докато човек се усети за какво всъщност става дума. 

7 вида вредни личности, от които не се нуждаете

10. Каквото и да се случи, не можете да го накарате да признае лъжата си, дори след като сте го хванали.

Той върти, суче, продължава да поддържа тезата си, изменя я на 360 градуса, опитва се да ви убеди, че не сте го разбрали и че уж е казал точно това, което сега казвате. И всичко това само и само да не си признае, че лъже. За патологичните лъжци признаването на поражението е равно на самоубийство.