Интимно

7 неудобни въпроса за вагината

Да отговорим заедно

12.02.2019г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Повечето от жените имат купища въпроси, свързани със състоянието на тяхната вагина, но изпитват неудобство да говорят за това. Отправянето на въпросите към гинеколог пък прави нещата още по-трудни. Ще се опитаме да отговорим на някои много често възникващи въпроси за вагината, които много жени искат да зададат.

1. „Може ли гинекологът да разбере колко интимни партньори съм имала?“

Ако се притеснявате от сексуалната си бройка, няма страшно. Гинеколозите не могат да познаят с колко мъже сте били, защото вагината има уникалната способност да се разтяга и свива. Интимният контакт не може да измени формата и големината ѝ. Ражданията могат и то в определени случаи.

Какво може да прави вагината ви?

2. „Защо течението ми понякога има неприятна миризма?“

Поначало е нормално вагината ви да има мирис. Това не означава, че не е здрава или че имате някаква инфекция. Невъзможно е мирисът да отсъства напълно. Миризмата се изменя в зависимост от това в кой период от цикъла сте, защото хормоните се променят, предизвиквайки разлики и във вагиналната миризма.

3. „Някои храни могат ли да променят миризмата на вагината?“

Да, могат. Силно пикантните храни, както и такива, съдържащи специфични наситени вещества, освобождаващи натрапчив аромат като чесъна, кафето, месото, млечните продукти, някои подправки, могат да предизвикат неприятна миризма и във вагината.

4. „Нормално ли е да имам чувството, че ми се пишка по време на секс?“

Това е много чест феномен. Има много причини да ви се приходи до тоалетната по време на секс. Най-честата сред тях е натискът, който пенисът упражнява косвено върху пикочния мехур по време на секс. Друга възможна причина е сексът да е бил толкова задоволителен, че сте объркали пишкането със женската еякулация.

Свързани статии

5. „Нормално ли е вагината да издава звуци?“

Понякога се случва вагината да издава звуци, подобни на освобождаване на газове от ануса. Още по-неприятно е, когато това се случи по време на секс. Може да се случи и по време на тренировка, упражнения, дори плуване, като тогава ще усетите само излизането на въздуха без звука. Това е напълно нормално и няма нищо притеснително. Просто въздухът, който по някаква причина е навлязъл във вагината, излиза обратно.

Как точно трябва да мирише вагината?

6. „Как да се отърва от акнето в областта на триъгълника?“

Тази зона е много нежна и деликатна. Върху нея се упражнява доста голямо триене – от дрехите, по гънките на кожата, при бръснене и поникване на космите, по време на секс, от бельото и т. н. Най-добре е да оставите натуралното си окосмяване да израсне. Така обривите ще спрат. Коламаската също е по-добра опция от бръсненето. Ексфолирането преди бръснене е също така важно за предотвратяването на акне в интимната област.

7. „Защо ме сърби по време на цикъл?“

Възможно е да се случи както по време на менструацията, така и преди нея. В този момент от месеца там долу се случват много динамични промени. Най-често сърбежът се дължи на хормоните и рязкото спадане на естрогена.

Коментирай