Как трябва да мирише вагината? Този въпрос си задават много жени, а и мъже. Повечето жени се притесняват от лошата миризма на вагината си и по този повод употребяват какви ли не ароматизиращи продукти, които са безкрайно вредни за интимното здраве.

Отговорът на въпроса как трябва да мирише една здрава вагина не е никак прост. Това е така, защото всяка вагина е индивидуална, както флората в нея. Миризмата зависи от множество фактори.

И все пак, според д-р Хедър Руп, която е публикувала мнение по въпроса в WebMD, вагината трябва да има леко кисела миризма, която е допустимо да се усеща от 1 метър разстояние. Много жени биха се втрещили от този факт. Не се притеснявайте, дами, става дума за миризма без наличие на дрехи.

Миризмата на вагината зависи и от алкално-киселинния баланс в нея, който трябва да е близък до неутралната точка на pH 4,5 с леко клоняща към киселинност флора. Освен това към миризмата на вагината се добавят и ароматите на потните жлези, разположени около гениталните гънки. Те прибавят лека миризма на мухъл и застояло.

Но не се притеснявайте – никоя от тези миризми не се счита за патогенна, стига да не е прекалено натрапчива!

Снимка: iStock

Миризмата на вагината може да се повлияе и от храната, която сте погълнали. Така например чесновият дъх след консумация на чесън не важи само за устата ви, но и за вагината. Лютите храни също се отразяват върху миризмата на вагината.

Още по темата

Ако обаче интимната ви миризма става прекалено натрапчива и наподобява развалена риба, това може да е знак за бактериална вагиноза или гъбична инфекция.

Посетете лекар, ако забележите подобна миризма. Тази миризма може също да подсказва, че е време да смените тампона си възможно най-скоро.

Така че, успокойте се, дами! Вагината ви не може и не е нужно да мирише на рози! Ако се притеснявате от интимните си партньори, обяснете им как стоят нещата!