Моногамията е една романтична представа за това как ще прекарате живота си само с един човек, който ще ви познава както външно, така и като личност. Институцията на брака стъпва изцяло върху представата за моногамната връзка с един човек за цял живот, която обаче в неизброимо много случаи се проваля с гръм и трясък. Защо? Защото хората не са създадени да бъдат моногамни по природа и това има своите научни тълкувания.

5 признака, че изобщо не сте готови за връзка

Природно обусловена ли е моногамията или е чисто и просто социално наложено схващане за връзката?

Според науката, моногамните връзки може и да не са толкова „нормални“ и общоважащи за хората като вид. Защо?

Мъжете и жените губят интерес към секса с времето

При жените сексуалното желание в повечето случаи се трансформира от страст към състрадание и приятелска обич. Дори да правят опити да разнообразят любовната игра с дантелено бельо или секс играчки, страстта им вече е на друго ниво.

Според списание Psychology Today, сексуалното желание на мъжете пък страда от моногамната връзка. Човешките същества са дълбоко свързани със сексуалните си животи и връзки, които до голяма степен определят поведението им, социалните им връзки, характерите и кариерните им развития, смятат учените.

5 тайни, които да запазите от половинката си с чиста съвест

Мъжете, по-специално, са създадени да бъдат привличани от различни сексуални обекти, затова и често губят контрол по-лесно. Когато мъжът открие нов сексуален обект, нивата на сексуална активност и желание природно се повишават.

Още по темата

Моногамията потиска най-сексуално активните години от живота на жените

Вероятно сте чували, че сексуалният пик при мъжете се достига в двадесетте им години. При жените този пик настъпва в 30-те и 40-те години от живота им. Това означава, че в най-активните си години в сексуално отношение, жените потискат сексуалното си желание към други мъже, различни от партньора им, само заради представата за моногамна щастлива връзка. Това им пречи да изживеят най-страхотните сексуални преживявания и усещания.

Лоши навици, които провалят връзката ви

В природата на хората е да искат да изневерят

Според National Science Foundation, само 3 до 5% от бозайниците са моногамни. Изследванията по темата са открили, че сексуалната моногамия се контролира от хормони и рецептори в мозъка, които ги регистрират. Рецепторите при различните индивиди варират, което определя това дали даден човек е склонен към изневяра или полигамия, или предпочита моногамна връзка.