Интимно

Защо емоционалната интелигентност е най-важна за щастливата връзка?

С какво тази способност помага в отношенията

02.10.2019г. / 12 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Емоционалната интелигентност представлява способността на човек да идентифицира, изразява и отвръща ефективно на собствените си емоции, както и тези на хората, с които общува. Уменията в общуването, които една личност притежава, ѝ помагат да установява и развива своите връзки с останалите хора, независимо дали става въпрос за социални, професионални или интимни връзки. Особено в любовта, емоционалната интелигентност се счита за едно от най-важните умения за постигане на щастие с партньора и дълготрайност в отношенията.

Тест разкрива колко сте емоционални

Това показва ново проучване, публикувано в Journal of Psychology, цитирано от mindbodygreen.com, в което изследователите са събрали и анализирали данните на 136 хетеросексуални двойки, които били заедно от най-малко 6 месеца.

Учените наблюдавали определени показатели в поведението на участниците, като черти от характера, ниво на удовлетвореност от връзката и как партньорите се справяли със стреса в отношенията им.

Резултатите показали, че онези хора, които се чувствали по-щастливи във връзките си, имали по-висока емоционална интелигентност, както и техният партньор.

Защо емоционално интелигентните хора имат по-щастливи връзки?

Има много причини високата емоционална интелигентност да ви прави по-предпочитана личност за общуване и дълготрайни щастливи връзки. Обикновено високата емоционална интелигентност прави човек добър комуникатор, който умее да разбира собствените си чувства, емоциите на партньора си и да ги управлява по най-добрия начин без излишно напрежение. Най-често тези хора са и емпати, което им помага в общуването със своите партньори. А по-добра комуникация означава по-добро цялостно усещане във връзката, повече комфорт.

5 неща, които пречат на жените да са щастливи във връзката си

Емоционално интелигентните двойки са способни да се справят с проблемите и различията си с дълбок респект едни към други, установявайки здравословни граници и стремейки се да избягват грозни конфликти колкото се може повече.

Според изследването, емоционално интелигентните двойки са тясно свързани с доброто управление на стреса, с който те се справят значително по-успешно от останалите двойки. Надарените с висок интелект по отношение на емоциите се справят отлично с негативните чувства на партньора си, намират разумни начини да се изправят пред проблемите си и излизат от стресовите ситуации без да нараняват. Така и двамата партньори се чувстват по-щастливи във връзката си.

25 тайни за щастлив брак

Работете върху подобряване на емоционалната си интелигентност

Ако сте необвързани или сте във връзка, която ви прави нещастни, опитайте да работите върху това да повишите емоционалната си интелигентност. Усъвършенствайте способността си да се поставяте на мястото на партньора си, да разбирате чувствата му и да владеете своите собствени, като по този начин успеете да ги „употребявате“ и изразявате по правилния начин. Това ще ви помогне за подобряване на настоящите или бъдещите си отношения.

Коментирай