Интимно

6 причини да оставаме в токсични връзки

Защо понякога търпим нетърпимото?

26.10.2019г. / 06 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Връзката ви не върви повече и мислите да я прекратите? Понякога нещата не стоят толкова просто и решенията не се взимат така лесно. Много хора продължават да стоят във връзки, от които не само нямат нужда, но и се чувстват потиснати и определено нещастни. Факторите и причините да продължаваме да стоим в токсични връзки могат да са много. Ето някои от най-често срещаните.

10 начина да приключите токсична връзка

Бягаме от самотата

Една от възможните причини да продължаваме да стоим в мъчителна токсична връзка е свикването с нея и обстоятелствата, които ни правят нещастни, което обаче е част от зоната ни на комфорт. Страхът от самотата в някои случаи взима превес и ни кара да се примиряваме с това, което имаме в момента, страхувайки се да опитаме да сме отново щастливи, дори и сами.

Ниско самочувствие

Ако страдаме от ниска самооценка, вероятността да си вярваме, че можем да се справим сами и сами да търсим щастието си с друг човек, е по-малка. Хората, страдащи от ниско самочувствие, са склонни да се примиряват с по-малко от това, което заслужават и предпочитат да стоят в токсичната си връзка.

Зависимост

Зависимостта от партньора е вид пристрастяване, което е характерно за връзки, в които единият партньор има ниска самооценка, а другият е доминиращ, контролиращ. Зависимият партньор е емоционално и психически зависим от половинката си, което се дължи на вътрешни неосъществени нужди. Хората от този тип пренебрегват собствените си чувства, идеи, мисли и нужди в името на партньора.

10 знака, че вие сте отровили връзката си

Комфорт в зоната на познатото и страх от непознатото

Някои хора продължават да търпят токсичното отношение на партньорите си към тях, защото се страхуват от непознатото, от това, което ги очаква с друг човек. Не могат да си представят как ще започнат всичко отначало. Предпочитат удобството на познатото зло и са склонни да го търпят задълго.

Страх от отхвърляне и провал

Неминуемо се появява и въпросът за това дали една следваща връзка би била по-успешна от токсичната. Лошият опит кара човек да се бои от това да не бъде отхвърлен, да не би да попадне на още по-токсичен партньор от настоящия. Страхът от отхвърляне и трудностите в откриването на нова любов при някои хора е голям и ги възпира от опитите в търсенето на щастието.

Когато след токсична връзка срещнем доброто момче

Влагане на време и енергия

Новата връзка предполага инвестиция на много повече енергия и отделяне на време за задълбочаване на отношенията. Хората, склонни да търпят токсична връзка в някои случаи се страхуват именно от този нов старт и всички съпътстващи го усилия.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 3 години )
palni glupostiОт редакцията:Благодарим за коментара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар