Ако има въпрос, който винаги ще ни вълнува, дори и да не си признаваме, е какъв е пътят към изграждането на щастлива, хармонична и дълготрайна връзка. Няма еднозначен отговор и дори специалистите по връзки и психолозите не спират да търсят нови и нови отговори на този въпрос.

Забавният сайт Bright Side споделя няколко научно обосновани факта, които могат да ви покажат как да постигнете успешна връзка.

Ревността се определя от нашите гени

За да изследват влиянието на вашата ДНК върху ревността, учени са изследвали отговорите на 3000 двойки близнаци поради сходството на генетичния им код. Резултатите от изследването показали, че 1/3 от нашите склонности към ревност вероятно имат генетичен произход. Учените смятат, че останалите 2/3 зависят от факторите на околната среда, като събитията, които са ни се случили в живота, имат по-голямо влияние.

Също така, това как всеки от нас реагира на идеята за това да бъде предадено доверието му в една връзка се влияе от това в какви ценности сме възпитани, както и от хората и средата край нас.

6 стъпки, които поддържат интереса към връзката

Как решавате конфликти

Експертът по връзки Джон Готман провел изследване относно навиците на двойките, с цел да разбере разликата между щастливите и нещастните връзки. Експериментът бил съвсем прост. Всяка двойка била помолена в рамките на 15 минути да разреши конфликт. Резултатите от проучването показват, че стабилните двойки имат така нареченото „магическо съотношение“, което е необходимо, за да продължи любовта.

Връзката може да бъде стабилна, ако има 5 положителни взаимодействия за всяко отрицателно по време на конфликт.

Под отрицателни моменти по време на спор се има предвид критичност, отдръпване или негативен език на тялото. Щастливите двойки започват конфликта по-нежно и се опитват да поддържат близост и позитивност по време на него.

20 признака, че сте с най-добрия възможен партньор

Приятелството има значение

Западни изследвания показват, че емоционалната връзка е изключително важна за удовлетворението от брака и може да представлява до 70% от щастието на двойката. Според някои специалисти, най-честата причина за развод е загубата на чувство за близост между партньорите. Помислете на какво ниво е вашето приятелство с любимия човек и се опитайте да го повишите, ако тази връзка ви се струва важна.

5 знака, че сте един за друг

Ефектът на Микеланджело

Друго откритие свързано с продължителността на една връзка и това тя да бъде щастлива, е така нареченият ефект на Микеланджело. Той произлиза от идеята, че партньор е скулпторът. Великият Микеланджело е боравил с лекота с камъка и е оставил забележителни скулптури, разкривайки от камъка образи, досущ като живи.

Още по темата

Ако в една връзка двама души се подкрепят и си помагат, разкривайки един в друг повече положителни черти, взаимодействайки по този начин помежду си, помагайки да извлекат най-доброто един от друг, като скулптор с камък, който изгражда, то връзката им може да бъде продължителна.

Споделяне на домакинските задължения

Според проучване, проведено от Pew Research Center, споделянето на домакински задължения е важен фактор за дълготрайните любовни взаимоотношения. Единственият фактор, който участниците в проучването са оценили по-високо, е щастливата сексуална връзка. Резултати показали, че партньорите, които си помагат в домашните си задължения, обикновено се чувстват по-подкрепени и доволни от любовния си живот.

Снимка: iStock