Интимно

Дали моето недоверие обърка всичко?

Ева Кулева очаква вашите въпроси

31.03.2021г. / 10 24ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка любовна връзка е различна. Понякога имаме съмнения за дадени взаимоотношения, а някъде там може да се прокрадва и недоверието към партньора. Днес в рубриката ни „Какво те мъчи в любовта?“ лайф коуч и мачмейкър Ева Кулева, отговаря на въпрос на дама, който е свързан точно с недоверието към вече бившия ѝ партньор.

Въпрос: Разделихме се в началото на февруари след година и половина, но почти изцяло беше връзка от дистанция. Аз бях в Англия, а той в София. И имахме 8 години разлика, аз по-голямата, на 34 г.

В началото той постоянно ме преследваше и правеше невъзможното да станем двойка. Аз се дърпах, тъй като бях убедена, че искам нещо стабилно на тези години и ми се струваше, че на него му е рано и ще е несериозен. Но след няколко месеца реших да пробвам и да се оставя на чувството, защото беше зрял за възрастта си. След няколко месеца той се премести в Англия при мен, уж заради мен, но и заради курс в един университет. Малко време прекарахме заедно, докато удари пандемията и аз се прибрах в България, а той остана там.

Аз съм от Варна и той ме посети тук за около два месеца лятото. Всичко беше добре, темата за семейство и деца и какво аз искам от връзката я говорихме още в началото, но също и лятото. Края на лятото той се върна в Англия и започна магистратура и работа. Започнахме да се чуваме по-рядко, отговаряше с голямо закъснение на съобщенията ми и аз започнах да се чувствам пренебрегната, че няма време като преди за мен и че не е отдаден на връзката ни. Така започнаха спорове за дреболии и отдалечаване един от друг. И въпреки това все си мислех, че ще се справим, докато се прибере за Коледа и се видим.

В крайна сметка, даже когато се прибра, не успяхме да се разберем къде и как да се видим. Най-накрая му казах, че няма смисъл и приключваме. И преди съм го правила, знам че не е хубав навик, но след това като ми мине емоцията се успокоявам и той винаги правеше така, че да се сдобрим. С изключение на този път, когато каза, че не иска повече да се караме и е по-добре да оставим нещата така.

Много други причини за раздялата ми даде също, като една бе неговите приоритети, които са различни от моите в момента. Поиска да сме останели приятели. Оттогава поддържаме връзка, но като цяло избягвам контакт с него, за да мога да забравя и да не се връща тази болка, да се придвижа напред. Често точно като си помисля, че превъзмогвам тази раздяла, спомените се връщат като вълна. Имахме доста допирни точки и все си мисля, че ако не беше дистанцията, може би ситуацията щеше да е друга, аз виждах потенциал в тази връзка. Но често тази несигурност, заради разликата във възрастта, все ме караше неусетно да правя работите така, че все нещо да не се получи – правех проблеми от дреболии, чувствах се май гузна и виновна, че сме заедно, да не би да си губя времето.

Какво мислиш – дали са споровете и дистанцията и промяната в неговите приоритети, или аз с моето недоверие в него обърках всичко?

Ева Кулева: Всяка раздяла е свързана с болка, с усещане за загуба, с тъга, с разочарование. Напълно естествено е да ти бъде трудно и да те връхлитат спомени. След всяка раздяла е нужно да си дадем време да потъгуваме и да преосмислим какво се е случило и как самите ние сме допринесли за раздялата. Ако продължим да общуваме с бившия си партньор, ще ни бъде още по-трудно и ще ни е нужно още повече време да се възстановим и да продължим напред. Затова ти препоръчвам да преустановиш контакт с него, за да си помогнеш.

Заблуда е да вярваме, че е можело да бъде другояче. Не си помагаме, ако обвиняваме себе си и се съмняваме в себе си. Всички правим най-доброто, на което сме способни в дадена ситуация. Така че приеми, че е станало най-доброто, което е можело да стане и помисли какви уроци научи от тази връзка. Какво не искаш да повтаряш в следващите си отношения?

Дали си допринесла за раздялата с твоето недоверие – най-вероятно да. Нашите вярвания, нагласи и страхове са като самосбъдващи се пророчества. Затова ти препоръчвам да промениш вярванията си по отношение на по-младите от теб мъже или да не започваш връзка с такива мъже, защото иначе в теб отново ще има противоречие, което ще затрудни хармоничното развитие на подобни отношения.

Бъди благодарна за времето, което сте прекарали заедно, за емоциите и всичко, което сте си дали един на друг. Освободи се от предмети и съобщения, които ти напомнят за него и се подготвяй лека-полека за ново начало.

В семейните констелации има хубави думи, които помагат да се помирим с миналото и да продължим напред. Можеш да си ги казваш, ако ти действат добре: „Поемам своята част от отговорността за това, което се случи между нас и за последствията от него. А на теб оставям твоята част. Благодаря ти за времето, което прекарахме заедно. Получих много. Сега те пускам. Желая ти добро с някой друг.“

Ева Кулева

лайф коуч и мачмейкър

Rare Life Coaching & Matchmakin

0889 237 207

http://rarerelationships.eu/

А теб какво те мъчи в любовта? Задай своя въпрос към Ева Кулева тук.

Коментирай