Интимно

Дефлорация на любовното цвете

10.01.2008г. / 08 28ч.
Вергиния Генова
Дефлорация на любовното цвете

В средновековието девицата е била възпявана като цвете, а загубата на девствеността като откъсване на цветето и повреждане на красотата му. Терминът дефлорация означава точно това (defloratio, от латински de – отделяне, отстраняване + flos, floris – цвят, младост, девственост). От анатомична гледна точка девствената ципа представлява гънка на лигавицата на влагалището, която е изградена от съединителна, еластична тъкан. Най-често има пръстеновидна форма и отвор, разположен централно, но съществуват и различия.

Обикновено загубата на девствеността, разкъсването на девствената ципа – химена става при първия полов акт на момичето, но в различните култури и в различните епохи е имало и други ритуали по превръщането на момичето в жена. Някои от видовете химени позволяват извършване на полов акт без разкъсване на химена, а има и такъв тип наречен непроходим – hymen imperforatus, който не може да бъде разкъсан при полов акт и се налага лекарска намеса. В древността наличието на еластичен химен е водело до големи проблеми в първата брачна нощ. Когато според обичая са изнасяли белия чаршаф и не са откривали по него белезите на девствеността, не се е пиело блага ракия и дори можело да се стигне дотам, че сватбата да се развали и булката да се върне посрамена в бащиния си дом.

В медицинската литература се говори за пълна дефлорация, когато се достига до основата на химена и непълна такава. Както и на прясна и стара, в зависимост от времето на дефлорация.

Може да се разбере, че дефлорацията е прясна, когато ръбовете на разкъсания химен са оточни и кървят при допир. Това се случва в първите от 1 до 3 дни след дефлорацията. Постепенно кръвонасядането и отокът изчезват, разкъсаните ръбове зарастват, обаче целостта на химена не се възстановява. Пълното покриване на химена с епителна тъкан става до 20-ия ден.

Ако прегледа се направи след 20-тия ден, тогава вече епителната тъкан е покрила разкъсванията и се говори за стара дефлорация.

Наличието на прясна или стара дефлорация не винаги се счита за белег за извършено полово сношение, тъй като разкъсване на химена може да се получи и при вкарване на пръсти във влагалището на жената, инструменти или други предмети. Травми на химена при бягане, скачане, падане и други са невъзможни, тъй като дълбокото му анатомично разположение не допуска такова нараняване. Ако момичето падне на кол, прът или друг остър предмет, то тогава ще има сериозни повреждания не само на химена, а и на всички останали органи в областта. Много рядко се получава разкъсване на химена, когато момичетата онанират и то само ако използват груби предмети.

Добре е момичетата да пристъпват към дефлорация само тогава, когато са готови физически и емоционално за това. Първият път се помни цял живот и затова е добре да бъде с човека, когото обичат. Препоръчва се половият акт с девствено момиче да започне след продължителна любовна игра. Ласките са важни, защото са източник на хормони, които естествено намаляват болката при разкъсването на химена. На колкото повече ласки се радва жената при първия си полов акт, толкова повече положителни нагласи ще има за в бъдеще към мъжете, секса, съвместния живот и семейството.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
mimi ( преди 11 години )
zdr.az sam neopitna i se nadqvam da mi pomognete.mislq 4e se nari4a peting,stava duma za pritiskane na polovi organi.moje li da mi kajete dali e vazmojno himenat da bade razkasan himena s pristi?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
кака ( преди 11 години )
Идете в *** махала да видите как на *** с няколко годишен стаж им развяват чаршафите и пият след това розова ракия.За всичко си има начини.Даже имам позната която бременна в трети месец прави свадба преди няколко години и развя кървав чаршаф.Лелята на момчето си поряза палеца над чаршафа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
momicheto ( преди 11 години )
Здравейте, радвам се, че има информация по тази тема. Не знам за каква ще ме помислите, но истината е, че аз загубих девствеността си на 21г. За някои може да е смешно, но за други може да не е. Повечето момичета си загубват девствеността много по рано като възраст. Сега на по 12г. раждат, а по мое време на тази възраст само изпитвахме някаква симпатия към момчетата. Все пак е хубаво, че такава информация има и е достъпна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
gitani ( преди 11 години )
e haide sega, koito q e pisal statiqta ne e mislel mn mai kakvi gi drunka, hubavo e razkazal za minaloto i prevoda ot latinski, ama nakraq se e izdunil, znachi hem pri pronikvane na prusti naprimer moje da se razkusa, hem pri onanirane ne moje, osven ako ne e s grubi predmeti. Mi to znachi i prustite sa grubi. Puk i v dneshno vreme kakvo znachenie ima izobshto devstvenostta, che daje i suveti kak da q zagubim!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 3 rate down comment
Cynthia ( преди 11 години )
az zagubih devstvenostta si nqkolkoden a predi da navar6a 16..mnogo bqh vazbuda i go jelaeh ..i v kraina smetka gopolu4ih..be6e razko6no..naparvo letqh v oblacite :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Ели ( преди 11 години )
Аз загубих девствеността си на 17 год. Бях толкова влюбена, толкова възбудена, че никаква болка съм усетила.Бях готова за това и го исках. Може би е необходима всичката тази информация която изнасяте, но сте забравили да пишете за хубавата част от нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Danito ( преди 11 години )
Az zagubih devstvenossta si na 17 ot nepoznat maj,koito me iznasili.Nqmashe nito laski,nito privlichane.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 5 rate down comment
dani ( преди 11 години )
Радвам се, че съм се отървала от "девственото цвете" преди да прочета тази статия.Направо ми иде да се издрайфам. Дано не я прочетат много тийнейдърки, че ще се оплашат. Така сте ги описали.Гррр
отговор Сигнализирай за неуместен коментар