Интимно

Разликата между функционална и дисфункционална връзка

Вижте 7 основни разлики

03.10.2022г. / 05 58ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В началото си повечето любовни връзки ни карат да се чувстваме невероятно добре, щастливи, имаме мечти, в които присъства и половинката ни. С времето еуфорията започва да намалява, недостатъците на другия стават по-видими, негативното отношение също започва да се проявява под различна форма. Минава време, докато осъзнаем, че се намираме във връзка, която не функционира правилно и няма бъдеще. Как да я различим от функционалната?

1. Стабилност

Функционална връзка – Функционалната връзка се характеризира със стабилност във взаимоотношенията. Въпреки че всяка връзка има моменти на нестабилност и трудности, при този тип нещата обикновено са хармонични през голяма част от времето.

Дисфункционални връзки – За тях са характерни постоянни възходи и падения, нестабилността и несигурността са истинските белези на дисфункционална връзка.

5 причини защо привличате мъже, които ви правят нещастна

2. Дълголетие

Функционална – Двойката е от дълги години заедно, при което партньорството се развива правилно с течение на времето.

Дисфункционална – Такава връзка непрекъснато се променя. Двамата никога не са в синхрон задълго, преди да се разделят отново.

3. Уважение

Функционална – Функционалната връзка се характеризира с уважение и любов към партньора.

Дисфункционална – От друга страна дисфункционалната се отличава с проблеми с контрола и властта. Партньор, който се опитва да контролира какво правите, с кого се виждате, как изглеждате и т. н. е контролиращ партньор и това не е знак за здрава любовна връзка.

7 грешки, които отблъскват мъжете в началото на връзката

4. Интимност

Функционална – Функционалната връзка е тази, при която сексът и обичта се дават свободно, а не като награда за „поведение“. Също така в този тип връзка, партньорите осъзнават, че интимността не се свежда само до изживяванията в спалнята, а тя е и докосване, общуване, целуване и т. н.

Дисфункционална – Дисфункционалната връзка е изпълнена със студенина и динамика на сексуалната сила, което означава, че едната страна ще лиши другата от обич. Привързаността и сексът ще се раздават по малко, като „награди“ за това, когато другият партньор е добър. От друга страна, цялата връзка може да се гради само на секс и нищо друго.

5. Подкрепа

Функционална – Функционалната връзка е подкрепяща. В нея двамата партньори се подкрепят един друг, както в хубави, така и в много трудни ситуации. Не се бяга от отговорност, от проблеми, не се изоставя другият, не се завижда за успехите му.

Дисфункционална – Има липса на подкрепа или тя е непостоянна. Понякога единият партньор може да бъде твърде критикуващ, манипулативен, да обезсърчи другия. Да не се радва на успехите, да завижда и да се чувства непълноценен.

20 знака, че е време да приключите връзката си

6. Откритост

​Функционална – Функционалната любовна връзка се отличава с открита комуникация. Това означава, че партньорите могат да споделят спокойно един с друг, без да има обвинения, притеснения.

Свързани статии

Дисфункционална – Дисфункционалната връзка е потайна, ограничаваща и има много стени, които единият изгражда към другия или двамата взаимно. Когато партньорът ви е потаен, прекъсва ви, докато искате да се изкажете, поставил е дори правила за това как двамата да обсъждате нещата във връзката ви, то това е знак за токсични взаимоотношения.

7. Усещане за сигурност

Функционална – във функционалната връзка има двама партньори, които взаимно се чувстват сигурни с другия. Няма игри и желание да накараш другия да ревнува, да прави и невъзможни неща, за да спечели любовта ти.

Дисфункционална – При нея единият или двамата партньори имат съмнение относно това дали се чувстват сигурни в другия, в бъдещето на взаимоотношенията. Ако вашият партньор постоянно ви кара да ревнувате или постоянно изпитвате ревност, не полага усилия във връзката ви, то е нормално да се чувствате несигурни.

Коментирай