Интимно

Защо сексът в една връзка е толкова важен?

Сексът може да подобри самочувствието ви

27.06.2023г. / 09 50ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Свикнали сме да мислим, че сексът е основата на една връзка, но само в началото. След това плътските удоволствия отстъпват място на приятелството, обичта и уважението между партньорите. Всъщност обаче, редовният секс може да има много позитивно влияние върху настроението и здравето ни – като например по-ниско кръвно налягане, намалени нива на стрес, по-голяма интимност между партньорите и др. Според някои изследвания, сексът дори може да намали броя на разводите. Защо обаче той е важен в една връзка? Ето и някои възможни отговори на този въпрос:

Чрез секса вие се чувствате по-близки с партньора

Със сигурност сексът е предотвратил не една и две караници. Когато сте близо с партньора си, вие имате възможност да го опознаете, да общувате с него на едно съвсем друго ниво. Физическата близост с друго човешко същество помага за отделянето на окситоцин, хормонът, който се свързва с обвързването, доверието, близостта и др. Този важен хормон може да подпомогне намаляването на нивата на стреса, тревожността и дори да намали симптомите на депресия.

10 начина да се възбудите за нула време

Чрез секса вие показвате привързаност

Със сигурност желанието ви за секс е ясен сигнал за вашия партньор, че го желаете. Нищо не действа по-стимулиращо за самочувствието на един мъж от това да знае, че е харесван. Така вие засвидетелствате уважение към неговата личност и му показвате, че той е важен за вас.

Сексът подобрява самочувствието

Когато свалим дрехите си, ние се показваме пред другия голи – както буквално, така и преносно. Ето защо, ако искате да подобрите самочувствието си, опитайте се да не се “криете“ когато правите секс. Гордейте се с тялото си, такова, каквото е и ще видите, че това ще се отрази страхотно на любовния ви живот. Така ще дадете кураж и на партньора си да бъде по-отворен и освободен от предразсъдъци и комплекси.

Сексуалното общуване може да подобри настроението ви

Сексът е една от най-естествените човешки дейности. Ето защо, според експерти, ако дълго време го избягвате по една или друга причина, има вероятност да повишите нивата на тревожност и да имате проблеми със съня. Продължителните периоди без секс могат да намалят значително либидото и дори да доведат до загуба на желанието за секс.

Сексът влияе положително на здравето ви

Оказва се, че сексът може да бъде една от най-добрите техники за справяне със стреса. Той намалява нивата на хормоните, които отговарят за стреса, като здравословните му ползи могат да се изпитат дори и на другия ден.

Сексът ви помага да останете във форма

Сексуалният акт е форма на физическо упражнение. Според Американската кардиологична асоциация, сексуалната активност е еквивалентна на умерена физическа активност, като например бързо ходене или изкачване на стълби. Движенията, които тялото извършва по време на секс могат да стегнат и тонизират коремните и тазовите мускули. При жените подобреният мускулен тонус може да подобри и контрола над пикочния мехур.

Как да увеличите интимността във връзката?

За да поддържате вашата връзка, можете да насърчите интимността помежду си, като не е задължително това да е само чрез секс. Можете да използвате времето, което прекарвате заедно и да се прегръщате повече или пък да извършвате активности, които допадат и на двама ви – като например да ходите на танци. Използвайте всеки удобен момент, целувайте и прегръщайте половинката си. Когато вървите заедно, опитвайте се да го правите, докато държите ръцете си. Отделяйте поне няколко часа седмично, за да бъдете сами и се опитайте да коментирате теми, различни от домакинството, работата или пък децата.

Коментирай