Интимно

Можете ли да се доверите на любовта от пръв поглед?

Помислете какво ще правите, след като периодът на влюбването приключи

09.08.2023г. / 06 27ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато стане въпрос за любов, обикновено това чувство е обвито в някаква мистика и магия и всеки има свое разбиране за това как трябва да се случва тя. Всички сме чували за любовта от пръв поглед, но дали наистина съществува тя и може ли да е трайна и завинаги? В следващите редове ще се опитаме да отговорим на тези въпроси. И така:

Може ли да се влюбите от пръв поглед?

Разбира се, че повечето хора, които вярват в любовта от пръв поглед биха отговорили положително на този въпрос. Какво обаче доказва статистиката? Според проучване, проведено в Америка, около 52% от запитаните отговарят, че вярват в нея. А пък проучване от 2017-а, проведено с 5000 анкетирани, показва, че четирима на всеки десет запитани са имали преживяване, което биха нарекли „любов от пръв поглед“. Това, което е интересно е, че това усещане е по-често срещано при мъжете, отколкото при жените. Какво точно представлява то? Хората, които твърдят, че са го преживели, го описват като: „да се прибереш у дома“; „своевременна, дълбока духовна връзка с другия човек“; „чувство, сякаш наоколо няма никой, а сме само ние двамата“; „необичайна химия, която никога не съм изпитвал“ и др. Според д-р Бренда Уейд, психолог от Сан Франциско: „Когато усетите любов от пръв поглед, вие можете да почувствате дълбоко сексуално привличане и дори през ума ви да мине мисъл от сорта: „О, боже, мисля, че това е Той.“

Какво изпитвате, ако срещнете любовта от пръв поглед?

Със сигурност в такъв момент ще ви е доста трудно да се концентрирате и да останете спокойни. Вероятно ще почувствате необяснима еуфория, ще се почувствате привлечени, завладени, ще започнете да говорите бързо и необмислено, ще се оглеждате за вашия избраник, дори когато не е до вас; ще почувствате „пеперуди в стомаха“ и др.

Може ли любовта от пръв поглед да е истинска?

Според д-р Уейд: „Любовта от пръв поглед всъщност е привличане, а не истинска любов. Но за сметка на това можете да почувствате дълбока енергийна връзка и да останете с усещането, че в този човек има нещо наистина специално.“ Науката подкрепя това мнение. Проучване, проведено през 2017 година изследва това усещане между хората, когато се запознават онлайн, в лабораторна среда и на срещи за запознанства. След изследването било установено, че любовта от пръв поглед не е специален вид любов, а по-скоро предвидим резултат, вследствие на физическо привличане. Доктор Уейд допълва: „Истинската любов изисква време, осъзнаване кой точно е човека и кои всъщност сте вие“, и добавя: „Любовта е като градина. Трябва да се грижите за нея, да я поливате, да я обработвате, да оставите слънцето да я огрява, да бъдете търпеливи, за да се сдобиете с цветя, които ще цъфтят“.

Какво да правите с чувствата, които напират?

Може би като за начало трябва да забавите леко темпото. Ако искате да прекарате живота си с този човек, не бързайте да взимате прекалено прибързани решения. Имайте предвид, че за да просъществува една връзка и да се превърне тя в нещо повече, ще са ви необходими много повече от страст и привличане. Запазете спокойствие и се запитайте: „Това наистина ли е любов или е просто силно привличане?“ Позволете си да опознаете човека добре, да прекарате повече време заедно и след определен период си задайте въпроса дали човекът, когото харесвате е наистина „единственият“. Избягвайте по-сериозни импулсивни решения като например да запознаете родителите си, да заживеете заедно, или пък да сключите брак.

Препоръчително е да изследвате подбудите, които ви тласкат да осъществите желанието си да бъдете с този човек. Дали искате да сте заедно, просто защото не желаете да сте сами? Дали не сте склонни да се впуснете в тази авантюра, само защото дълго време сте били без човек до себе си и сега нямате търпение да делите живота си с някого? Може би най-ценният съвет, който можете да последвате е преди да се впуснете в каквато и да е любовна авантюра, първо да поработите над себе си – да се опознаете и ако имате възможност, дори да работите с терапевт.

Помислете какво ще правите след това

Въпреки че в настоящия момент можете да се чувствате така, сякаш сте на огромен розов облак, помислете, че това невинаги ще е така. Замислете се какво наистина искате от живота си – искате ли семейство и деца, готови ли сте да жертвате времето си и да се грижите не само за себе си или пък не се виждате точно в такава светлина. Обърнете внимание на вашия партньор – как той се отнася със семейството си, какви са отношенията му с близките. Това може да ви покаже отчасти как той ще се държи с вас самите на един по-късен етап от връзката ви. Уверете се, че общувате качествено с човека до вас и обсъдете каква е общата визия за съвместния ви живот.

Коментирай