Интимно

Какви са признаците, че партньорът ви ви малтретира психически?

Може би той ви изнудва емоционално

27.08.2023г. / 14 47ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Темата за насилието е много деликатна, но за съжаление, тя е и винаги актуална. Много е вероятно всяка жена да има поне една приятелка или позната, която е била жертва на домашно насилие. Но то е лесно разпознаваемо, тъй като най-често го свързваме с определен физически акт. Насилието над психиката обаче е не по-малко опасно, тъй като може да доведе до депресивни състояния, тревожност, употреба на опиати, хронична болка и др.

В тази статия ще ви споделим кои са основните признаци, които показват, че може би сте жертва на психически тормоз. Но първо да изясним: Как да разпознаете насилието над психиката?

Човекът, който го упражнява над вас най-вероятно ще се опита да ви контролира, изолира или пък уплаши. Не е задължително той да прави това чрез физическо насилие, но много вероятно е да ви заплашва (вас или вашите близки). Насилието над психиката ви може да започне постепенно, но пък за сметка на това да се повтаря отново и отново. Не е задължително човекът, който ви насилва психически да е по-възрастен от вас или дори да сте в романтична връзка с него. Той може да бъде ваш шеф, бизнес партньор, родител или дори пълнолетното ви дете. 

Какви са признаците на психически тормоз?

Унижение 

Ако партньорът ви постоянно ви унижава, без значение дали сте насаме или в компания, смее ви се или ви се подиграва – той вероятно ви малтретира психически. Това може да ви накара да се чувстване неуверени в себе си, несигурни в способностите си и вечно търсещи одобрение от околните. 

Емоционално изнудване

За емоционално изнудване говорим тогава, когато вашият партньор (в ролята на насилник) ви заплашва (вие сте жертвата), че ще задържи нещо ваше, ако не изпълните конкретни негови желания. Като например: “Ако не направиш това, което искам, ще се разведа с теб” или пък: “Не мога да живея без теб. Никога няма да бъда същият, ако си тръгнеш.” 

Обвинения 

Несправедливите обвинения могат много лесно да ви манипулират по такъв начин, че в крайна сметка вие да постъпвате така, както другите желаят. Да кажем, че партньорът ви непрекъснато се съмнява, че му изневерявате. Възможно е при това положение вие да започнете да се държите още по-внимателно с него и да полагате допълнителни усилия, за да му докажете обратното. Дори можете да спрете да излизате от вкъщи или пък да занемарите социалните си контакти, тъй като можете да започнете да се страхувате, че той ще ви следи. 

Пренебрегване 

Човек, който ви манипулира по този начин, може да се държи така, че директно или индиректно да се стреми да не удовлетворява вашите физически или емоционални нужди. Такъв човек ще сдържа умишлено любовта си към вас, ще се държи хладно или пък ще ви назаква с мълчаливо отношение, като по този начин се поставя над вас. 

Отбранителна позиция 

Ако постоянно чувствате, че сте постъпили неправилно и, че трябва да се извинявате, това поведение предполага по-малко място за положителна комуникация между вас и вашата половинка. За да можете да създадете пълноценна връзка, важно е да можете да говорите открито и честно и така да разрешавате проблемите си. Прекомерната защита може да ви накара да се чувствате като в битка - винаги в бойна готовност, с щит пред гърдите ви. 

Емоционална нестабилност 

Ако една връзка непрекъснато става “жертва” на емоционалната нестабилност на един от участниците в нея, вероятно това може да е знак за злоупотреба. Много хора изпитват колебания в настороенията си и това е напълно нормално. Но след определен период от време това може да се превърне в проблем, който вреди на другия. Такива “насилници” често обсипват жертвите си с подаръци и обич след поредното избухване, но спокойствието им не трае дълго. Малко след това те могат да се ядосат отново. 

Презрение 

Ако партньорът ви отговаря на вашите нужди с подъл сарказъм, арогантност, отвращение или апатия, тогава това презрително отношение може да създаде пречки във взаимоотношенията ви. По този начин и за двама ви ще е трудно да изразите чувствата си. Ако искате връзката ви да е стабилна, вие вероятно ще очаквате от партньора си да ви слуша и да се отнася с уважение към вас. 

Коментирай
Здраве и красота