Интимно

Въпроси, които ще ви помогнат да се освободите от токсична връзка

Отговорете си на тях, ако не сте сигурни дали сте в токсични отношения

11.09.2023г. / 17 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Токсичните връзки са в състояние да ви опустошат емоционално и това даже да се отрази на физическото ви здраве. Колкото по-дълго стоите в токсична връзка без да си давате сметка, толкова повече щети ще нанесе тя върху психиката, емоциите ви, доверието в любовта и самочувствието ви. 

За да разберете дали се намирате в токсична връзка, трябва да си отговорите на някои въпроси. Те ще ви помогнат да осъзнаете ситуацията, в която се намирате и ще ви тласнат към взимането на правилното решение. 

3 вида токсично поведение, които всеки проявява

Ако не сте сигурни дали се намирате в токсична връзка, отговорете си на тези въпроси. 

Партньорът ви проявява ли интерес към вас?

Ако партньорът ви се интересува само от собствените си нужди, проблеми и ежедневие, това е признак на токсичност. Ако той не зачита емоциите ви, интересите ви, не се старае да прави неща, които ви радват и ви правят щастлива, значи живеете в токсична връзка, която ви кара да страдате. 

Конфликтите по-чести ли са от приятните моменти?

Ако се карате постоянно и словесните битки взимат превес в отношенията ви, връзката ви е прекалено токсична, за да се нарече щастлива. Когато нормалната комуникация и моментите на разбирателство са изместени от постоянни скандали и конфликти, това е лош знак за токсичност. 

Премълчавате ли неща, защото знаете, че той ще се ядоса?

Потискането на емоциите, мислите и неподправените реакции във връзката е нещо, което с времето насажда огромна тъга и прави самооценката ви изключително ниска. Ако не смеете да се изразявате и заявявате открито, защото ще получите ответна негативна реакция, значи връзката ви е токсична. 

20 признака на токсичната и пагубна връзка

Свързани статии

Имате ли усещането, че не правите нещата както трябва?

Връзката ви е токсична, когато партньорът ви постоянно ви насажда чувство на вина. Ако той ви кара да се обърквате, да не вярвате в себе си, да се чувствате сякаш не правите нищо както трябва, отношението му към вас е токсично и вредно. 

Ревността му в здравословни граници ли е или е постоянна и неоснователна?

Необоснованата ревност е токсична и може да отрови връзката ви, отношенията ви и психиката ви. Когато живеете в постоянни обяснения, даване на отчети къде сте и с кого сте, това е вредно за вас самите. 

Егоист ли е партньорът ви?

Всеки човек има своето его. То се проявява в различна степен при различните личности. Ако обаче егоизмът на партньора ви граничи с нарцисизъм и се проявява във всяко отношение, това ви кара да страдате мълчаливо.

Токсичната връзка и уврежданията в тялото, които причинява

Не получавате онова, от което имате нужда и което заслужавате. Чувствате се длъжни да угаждате, но нямате смелост и позволение да изисквате. Това е крайна проява на токсичност, от която е добре да избягате. 

Коментирай