Интимно

Токсичната връзка и уврежданията в тялото, които причинява

Физически проявления, причинени от емоционални страдания

15.12.2020г. / 13 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Връзките са сложни. За да се ориентирате правилно в отношенията си с другия човек не е достатъчна само любов. Нужно е осъзнаване на много по-високо ниво вътре във вас. Зрялост да посрещаш преди всичко собствените си несъвършенства, да работиш върху тях и да ги преборваш всеки ден. Битката със самите нас е един от ключовите моменти в приемането и обикването на другия.

Типове токсични хора, които пречат на щастието ни

Когато обаче пренасяме цялата отговорност за собствените си грешки и неподготвеност за здрави отношения, връзката се превръща в токсична. Много често не си даваме сметка, че живеем в такава отровна среда. Опитваме се да приемаме човека до нас. Реагираме в дадена ситуация, след това избираме пасивна стратегия. Така ден след ден тялото ни страда. Душата и интуицията не могат да бъдат заблудени. Те започват да страдат, което в някакъв момент отключва страдания и на физическо ниво.

Кои са физическите признаци, че токсичната ви връзка ви разболява?

Токсичната връзка може да предизвика високо кръвно налягане

Изследванията показват, че токсичните отношения могат да причинят повишаване на кръвното налягане и то не само моментно, а да създадат условия за развитие на хипертония. Съществува връзка между стреса и кръвното налягане. Така че не е случайно, че токсичните отношения влияят върху кръвното налягане, повишавайки го. Една токсична връзка предполага ежедневен живот в стрес.

5 начина, по които токсичната връзка разболява тялото и психиката

Токсичната връзка води до хроничен стрес

Лекарите и специалистите не спират да повтарят колко важно е да избягваме стреса и да се опитваме всячески да му противодействаме. Много често гледаме на стреса като на фактор извън дома ни – в работата, в общуването с приятели, колеги. Забравяме обаче да наречем нещата във връзката ни с истинските им имена. Ако отношенията ви с партньора ви са токсични, това означава, че живеете в постоянен хроничен стрес и това ще ви разболее. Ако имате отключен здравословен проблем или повече от един проблеми, това може да се дължи на високите нива на постоянен стрес във връзката.

Червени флагове, подсказващи за токсичен партньор

Свързани статии

Токсичната връзка може да предизвика високи нива на възпаления в тялото

Напрежението, конфликтите, неразбирането и пасивната агресия са все фактори, които влияят изключително силно на физическо и емоционално ниво, като могат да разболяват. Една от реакциите на имунната система в борбата с тази постоянна стресова атака е възпалението. То може да възникне на много нива в целия организъм. Хроничните възпаления водят до по-сериозни заболявания в бъдеще.

Токсичните партньори, от които трябва да бягаме

Токсичната връзка увеличава риска от депресия

За по-чувствителните натури животът в токсична връзка може да се превърне в истински кошмар. Те започват да се чувстват нещастни, все по-изтощени, трупат килограми или отслабват без видима причина. Започват да развиват проблеми с психичното здраве, които се отразяват на всички нива на общуване и ежедневие.

Изследванията показват, че рискът от тежко депресивно разстройство е най-голям, когато има междуличностна загуба свързана със социално отхвърляне. Сред събитията, водещи до депресия, разгледани в изследването, попадат унижение, усещане за опасност, загуба, усещане за притискане. Изследователите стигат до заключението, че тези събития и усещания са все фактори, които водят до развитие на депресия.

7 токсични мисли, които са общи за много хора

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
ГРАД КОЗЛОДУЙ ( преди 3 години )
1 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 3 години )
struva mi se ce avtorite tuk sa po toksicni ot vraskata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар